קפה תורכי

| מאת: ענבל דרור |

צילום: Koray Erkaya

דירת לופט מרשימה ומפנקת באיסטנבול תוכננה כדי לשרת את צרכיו של רווק אמיד. היא מעוצבת בסגנון תעשייתי, בגוונים חמים ומחומרים טבעיים היוצרים חלל פונקציונלי עוצר נשימה

  • https://atmag-static-timeout.netdna-ssl.com/media/2015/02/sizes/01-h_wo_680_382.jpg
החלל, שהיה מחולק במבנה המקורי לחדרים קטנים, הפך ללופט ארוך ומרווח. תנור העצים המרשים הוא נקודת מוקד בחלל | צילום: Koray Erkaya

אדריכלות ועיצוב פנים: Ofist

מיקום: קרקוי, איסטנבול

שטח הדירה: 185 מ"ר

רובע קרקוי הוא אחד האזורים העתיקים ביותר באיסטנבול. בתקופה הביזנטית היה אזור נמל חשוב. לאחר שנים של הזנחה, לאחרונה חלה תנופת התחדשות ברובע – גלריות, בוטיקים ומלונות חדשים נפתחו ואמנים צעירים שבוחרים להתגורר בו מוסיפים גוון צעיר ועדכני לאזור. עוד ועוד תיירים באים לחוות את האופן שבו הישן והחדש מתמזגים זה בזה לפסיפס מרתק וצבעוני.

לופט באיסטנבול | צילום: Koray Erkaya

קיר המחופה אבן טבעית שבה משולבים גוונים שונים של שחור ואפור ממשיך מהסלון אל חדר השינה. גובהו של הקיר וצבעו יוצרים מראה דרמטי מאופק | צילום: Koray Erkaya

רווק אמיד בן 45 רכש דירה במרכז הרובע, סמוך לכנסייה הארמנית, על רקע מגדל גאלטה המפורסם, וביקש להתאימה לאורח חייו ולאישיותו. האדריכלים מספרים כי היה עליהם לתכנן מחדש את הדירה כך שתתאים למגורים של אדם אחד בלבד: "לא היה עוד צורך בחדרים הקטנים המקוריים, יכולנו ליצור פריסה של הבית ולהפוך אותו ללופט". לאורך הקומה הראשונה יצרו האדריכלים חלל מרווח אחד ובו מטבח, פינת אוכל וסלון. הם הוסיפו חדר סגור המשמש חדר שינה לאורחים, ואליו צמודים שירותים ואמבטיה. הקומה השנייה, שהיא בעצם חצי קומה (הקומה השנייה הונמכה כדי להשאיר תקרה גבוהה מעל הסלון), הפכה לאזור השינה של בעל הבית ויש בה חדר רחצה מרווח ואזור הלבשה. המתכננים מספרים כי החלטה נוספת ומשמעותית שקיבלו הייתה להגדיל ככל שניתן את החלונות, כדי לאפשר כניסה מקסימלית של אור טבעי ואוויר ולהפוך את הנוף לחלק מהבית. "רצינו ליצור חלל פונקציונלי, נוח ונטרלי", הם מספרים. על כן בחרו בגוונים חמימים ובחומרים טבעיים, אולי אף מעט מחוספסים, ובעיצוב המאפשר התמצאות קלה ומהירה במרחב.

לופט באיסטנבול | צילום: Koray Erkaya

בקומת הכניסה, שנהייתה חלל פתוח ומרווח, נוסף חדר סגור המשמש חדר שינה לאורחים, ואליו צמודים חדר שירותים ואמבטיה | צילום: Koray Erkaya

תחנות עבודה

מאחר שמבנה הדירה מלבני, הוחלט להשתמש באחד הקירות כציר המשלב פונקציות שונות: במטבח יש אי ארוך המשמש שולחן אוכל, ותחתיו חבויים מצד אחד מכונת הכביסה והמייבש, ומהצד השני התנור והמכשור החשמלי של המטבח. מגירות אחסון על גלגלים נמצאות מתחת לאזור הכיריים, כך שכל השטח מנוצל. בקצה יחידה זו מותקן תנור עצים דומיננטי אשר כמעט אינו חורג ברוחבו מקו המטבח. האי הוא כשלעצמו אלמנט דקורטיבי מרשים. באופן זה נוצר מערך מסודר וסימטרי הנעים לעין. בקרבת החלונות מותקנת טלוויזיה ומולה פינת ישיבה שהופכת את האזור פתוח ומרווח.

לופט באיסטנבול | צילום: Koray Erkaya

המדרגות המרחפות הן אלמנט פיסולי בחלל | צילום: Koray Erkaya

לפינת הישיבה שבסלון נבחרה ספה ארוכה שבה חמישה מושבים. גון הספה לבן־שמנת וקוויה נקיים. כורסאות שחורות ועגולות ושני שולחנות – האחד לבן והשני מאבן בגוון שחור־אפור – תורמים למראה המינימליסטי הנראה במבט עילי כציור זן יפני: משחק גיאומטרי מעניין בין מלבנים, עיגולים וה"חרוט" הגדול התלוי למעלה וקולט את עשן התנור. לאורך הקיר בנויה קונסטרוקציה של מוטות ברזל המחוברים זה לזה. ביניהם משובצים מדפי ברזל המתאימים בגודלם ובאופיים לאחסון חפצים שונים: כלי הבישול והאוכל העשויים קרמיקה לבנה, עצים, ספרים, בקבוקי משקאות חריפים וחפצי אמנות. קונסטרוקציה זו ממשיכה גם בקומה העליונה ומשמשת כספרייה עשירה היוצרת מראה תעשייתי מגוון ומעניין שבו הכל חשוף ונראה לעין. הצבעוניות והחומריות המשתנה של האובייקטים המונחים על המדפים הופכים יוצרות מעין גלריה של חפצי היומיום.

לופט באיסטנבול | צילום: Koray Erkaya

אזור המטבח חולק לתחנות עבודה הניצבות בקו ישר וסימטרי ובקצהו תנור עצים דומיננטי | צילום: Koray Erkaya

חומרים טבעיים

קיר המחופה אבן טבעית שבה משולבים גוונים שונים של שחור ואפור ממשיך מהסלון אל חדר השינה. בחלק התחתון הגובל עם הסלון, נקבעה נישה אופקית לאחסון הדיסקים ומערכת השמע. גובהו של הקיר וצבעו יוצרים מראה דרמטי מאופק. הרצפה מחופה באבן טבעית השבורה בזוויות שונות וצבעה האפור בהיר יותר מזה של הקיר, כך שנוצר דיאלוג מעניין בין שני האלמנטים. קורות מעץ אירוקו (iroko wood) הידוע בחוזקו ובעושר גווני הדבש החמימים שלו, עוטפות את התקרה, את הקיר ואת החלונות הגדולים. קורות אלו משמשות מעין סיפון שעליו ניתן לשבת ליד החלונות כשיש הרבה אורחים ואולי אף תורמות לאקוסטיקה בבית (עץ מלא משמש באולפנים ובאולמות קונצרטים לספיגת רעשים).

לופט באיסטנבול | צילום: Koray Erkaya

גלריית השינה משקיפה על החלל המרכזי | צילום: Koray Erkaya

חיפוי הטיח במשטח העבודה ובשולחן האוכל הממוסגר בקונסטרוקציית ברזל הופך אותם ליחידה אחת המתכתבת עם החומריות של הקירות החשופים. מדרגות ברזל "מרחפות" צמודות אל הקיר ובעלות מראה פיסולי ומינימליסטי מחברות את החלל המרכזי לקומה העליונה המשמשת אזור שינה פרטי.

לופט באיסטנבול | צילום: Koray Erkaya

גלריית השינה | צילום: Koray Erkaya

תענוגות החיים

אזור השינה מעוצב בנוחות מרבית כמעין אי תענוגות בגווני לבן־שמנת מרגיעים. המיטה הגדולה עומדת אחר כבוד על מעין במה העשויה מאבן ובהמשכה ניצב תנור חימום. בחדר השינה יש גם שק אגרוף וטלוויזיה נוספת. החלונות בתקרה גדולים. האמבטיה מרווחת ומצופה בשיש לבן. מחיצות הזכוכית והכיור הנוסף הופכים את אזור הרחצה והטיפוח לממלכה בפני עצמה. גופי התאורה מוסיפים הומור ועניין בכל פינות הבית – גוף תאורה דמוי פנס הצמוד לספרייה, מנורות הכובע (Hats Pendant Lights) של המעצב ג'ייק פיפס (Jake Phipps) הנודע בעיצוביו ההומוריסטים ובשיתופי הפעולה עם חברות ומעצבים מוכרים, בהם גוגל ופיליפ סטארק.

לופט באיסטנבול | צילום: Koray Erkaya

גלריית השינה מעוצבת בנוחות מרבית כמעין אי תענוגות בגווני לבן־שמנת מרגיעים. אפשר להשקיף ממנה על כל החלל המרכזי | צילום: Koray Erkaya

נראה כי המעצבים השכילו להביא למיצוי מקסימלי של החלל והקפידו על ערכים אסתטיים ועל איפוק, כך שהבית מספק את כל הצרכים של בעליו ועדיין בעל מראה מאוורר ונקי המזמין לבקר ולהתארח בו.

לופט באיסטנבול | צילום: Koray Erkaya

גלריית השינה מעוצבת כאי תענוגות | צילום: Koray Erkaya

בואו לעקוב ולדבר איתנו גם בפייסבוק ובאינסטגרם. עדכונים על הכתבות הנבחרות באת ניתן לקבל בניוזלטר היומי שלנו

תגובות

Silence is Golden SRV:SRV1 on: 8af272d at 04:43:20