שיק אורבני: לופט בצ'יינה טאון

| מאת: ענבל דרור

לבנים חשופות, אמנות רחוב, קופסאות תאורה וריהוט שהודפס במדפסת תלת-ממד יוצרים לופט צעיר ועדכני לרווק ניו יורקי שאוהב את החיים בעיר הגדולה

  • https://atmag-static-timeout.netdna-ssl.com/media/2016/02/sizes/shot7_Duman_h_wo_680_382.jpg
מטבח פונקציונלי ומינימליסטי משתלב היטב בחלל המרכזי וזוכה לאור יום רב ולאוויר | צילום: Peter Murdock

 

אדריכלות ועיצוב פנים: Buro Koray Duman
שטח הדירה: 70 מ"ר

צ'יינה טאון הוא מהרובעים התוססים והמרתקים של ניו יורק וגם אחד המתוירים שבהם. זהו מקום מגורים נהדר למי שאוהב את חיי העיר הצבעוניים והמחוספסים. דירה צנועה בבניין טיפוסי שנבנה לפני כמאה שנה הפכה ללופט מרהיב עבור רווק צעיר שהתאהב באזור. לדירה שני כיווני אוויר: דרום ומערב. מצד אחד שלה אפשר להשקיף אל העיר התחתית ומהצד השני אל פארק שרה רווזוולט ((Sara Roosevelt Park המשופע במגרשי ספורט.

קירות הלבנים האדומות עברו שטיפת צבע לא אחידה ונצבעו בגוני לבן באופן המשמר את אופיים המקורי. קורות עץ אלון בגימור משויף המקנה להן מראה משומש מספקות רקע חמים וניטרלי לעיצוב החלל | צילום: Peter Murdock

קירות הלבנים האדומות עברו שטיפת צבע לא אחידה ונצבעו בגוני לבן באופן המשמר את אופיים המקורי. קורות עץ אלון בגימור משויף המקנה להן מראה משומש מספקות רקע חמים וניטרלי לעיצוב החלל | צילום: Peter Murdock

חשיפה למקור

במקור היו בדירה שלושה חדרי שינה צנועים בגודלם, מטבח המופרד מחדר האורחים וחדר רחצה אחד. "הבניין שבו נמצאת הדירה מוזנח יחסית אבל זה לא הרתיע את הלקוח שלנו שראה את הפוטנציאל הגלום בה. הדירה לא עברה שיפוץ מאז שנות ה-80 ומצבה היה עגום למדי – מחיצות גבס יצרו את חדרי השינה, שכבת טיח כיסתה את הקירות הלבנים המקוריים ותקרה שהונמכה בכ-60 ס"מ קיבלו את פנינו. וילונות כהים הסתירו את הנוף משמונה חלונות והפכו את הדירה לחלל מחניק. החלטנו לרווח את החלל ולהחזיר לו את יופיו האותנטי", מספר האדריכל והמעצב הרב תחומי קוריי דומן (Koray Duman), שלו סטודיו פעיל בניו יורק המשלב בין אדריכלות, עיצוב פנים ועיצוב מוצר.

קונסטרוקציה שנצבעה בגוון ירוק-ליים אחיד משמשת לאחסון ומוסיפה דינמיות ושובבות לחלל המלבני | צילום: Peter Murdock

קונסטרוקציה שנצבעה בגוון ירוק-ליים אחיד משמשת לאחסון ומוסיפה דינמיות ושובבות לחלל המלבני | צילום: Peter Murdock

 

לצורך כך ננקטו מספר צעדים, שהראשון שבהם היה להסיר את קירות הגבס ואת שכבת הטיח מהקירות הלבנים ולהחזיר לתקרה את גובהה המקורי. הצעד השני היה ליצור רצפה שתספק רקע חמים וניטרלי. לצורך כך נבחרו קורות עץ אלון בגימור משויף המקנה להן מראה משומש. הצעד השלישי היה ליצור חלוקה מחודשת של החלל כך שתתאפשר כניסה מקסימלית של אור ואוויר מבחוץ. למעשה, החלל חולק לשני אזורים: אזור ציבורי ובו פינת עבודה, חדר אורחים, מטבח ושרותים, ואזור פרטי ובו חדר שינה ואמבטיה. "כדי ליצור חלל מלבני יותר משהיה במקור בנינו קונסטרוקציה של מתכת ומסביבה דיקט גמיש. הקונסטרוקציה מחברת בין האזור הפרטי לציבורי ומהווה אלמנט פיסולי בחלל", מספר המתכנן. קיר זה משמש כחלל אחסון וממוקמת בו נישה לפינת העבודה ודלת לשרותי האורחים. למעשה, היה חשוב למתכננים ליצור מתח בין שני אלמנטים מנוגדים – מצד אחד קירות שעברו שטיפת צבע לא אחידה ונצבעו בגוני לבן באופן המשמר את אופיים המקורי, ומולם אותה קונסטרוקציה שנצבעה בגוון ירוק-ליים אחיד המוסיף דינמיות ושובבות לחלל. המתכנן מספר כי למרות הניגודיות הזו הוחלט לשלב אלמנט דומיננטי נוסף ולכן הושארו גם שני קירות עם לבנים אדומות מקוריות שישתלבו עם יצירות האמנות, בהן צלחת תורכית עתיקה עם חתימה של סולטן עות'מאני.

הספות בסלון עוצבו על ידי המתכנן והן מורכבות מיחידות שכשמחברים אותן מתקבלת מיטה ללינת אורחים | צילום: Peter Murdock

הספות בסלון עוצבו על ידי המתכנן והן מורכבות מיחידות שכשמחברים אותן מתקבלת מיטה ללינת אורחים | צילום: Peter Murdock

הספות בסלון עוצבו על ידי המתכנן והן מורכבות מיחידות שכשמחברים אותן מתקבלת מיטה ללינת אורחים | צילום: Peter Murdock

הספות בסלון עוצבו על ידי המתכנן והן מורכבות מיחידות שכשמחברים אותן מתקבלת מיטה ללינת אורחים | צילום: Peter Murdock

מגע אמנותי

אחד הדברים המאפיינים את הלופט הוא שילוב בין יצירות אמנות לבין רהיטים שגם הם יצירות אמנות. ייתכן שהאלמנט המרשים שבהם הוא ספה שתוכננה באמצעות תוכנת תלת-ממד בסטודיו של המעצב ומורכבת משתי יחידות בצורת האות L. כשמחברים את היחידות יחד (כמו פזל) נוצרת מיטה גדולה המאפשרת לינה נוחה לאורחים. "ההשראה לספות הגיעה מצורתם של ארגזי ביצים", מספר המעצב. "השתמשנו בלוחות דיקט שהרכבנו כשתי וערב בהתאם למודל שעיצבנו ויצרנו ריפוד בד העוקב אחרי הצורה של הבסיס. בדרך זו החלל המרכזי, שאיננו גדול, שומר על מראה מרווח וקליל". ליחידה הזו צורף שולחן שעוצב כקובייה שקופה ונקנה בחנות המדליקה WYETH בסוהו.

מטבח פונקציונלי ומינימליסטי משתלב היטב בחלל המרכזי וזוכה לאור יום רב ולאוויר | צילום: Peter Murdock

מטבח פונקציונלי ומינימליסטי משתלב היטב בחלל המרכזי וזוכה לאור יום רב ולאוויר | צילום: Peter Murdock

 

למעשה, גם שאר הרהיטים עשויים מחומרים ניידים וקלים – הכיסאות הצהובים והכחולים בסלון הם מדגם שעוצב ב-1953 על ידי המעצב הדני פול קיירהולם (Poul Kjærholm), המוכר בזכות עיצובים בעלי מראה פיסולי-פונקציונלי. הכיסא השחור בפינת העבודה הוא של המעצב נורמן מילר, שהחברה שלו ידועה בזכות האיכות הגבוהה של רהיטים לפינות עבודה ומשרדים. גופי התאורה שנבחרו הם בעלי מראה תעשייתי וכמעט ואינם מושכים תשומת לב. לחדר האורחים נבחרו גופי תאורה תלויים של המותג Muuto ותאורת הקיר בעלת הגוונים המטאליים היא של המותג Ylighting.

נדמה כי מי שגר בלופט אינו מרבה לבשל כך שאפשר היה להסתפק במטבח קטן ופונקציונלי. מכשירי החשמל חבויים בנישות וקולט האדים הבולט מהתקרה מוסיף אלמנט פיסולי לחלל.

תשומת לב מיוחדת הוקדשה ליצירות האמנות – אור הניאון הכחול שבמטבח הוא עבודה של האמנית קלייר ברו (Clare Brew) המתמחה בעיצובי ניאון אבסטרקטיים וגיאומטריים המותאמים לחללים שונים. הסקייטבורד הצבעוני נרכש ברובע "טוקיו הקטנה" בלוס אנג'לס והצילום שבהמשך הקיר הוא של הצלם האמריקאי ריצ'רד רנלדי (Richard Renaldi). שילוב האלמנטים האלה עם קיר הלבנים שבין החלונות יוצר מעין גלריה צנועה ומוסיף עניין לחלל.

גלויות עם איורים של אמנים מפרויקט למלחמה באיידס תלויות במקבץ בחדר השינה | צילום: Peter Murdock

גלויות עם איורים של אמנים מפרויקט למלחמה באיידס תלויות במקבץ בחדר השינה | צילום: Peter Murdock

נוחות וסטייל

נראה שגם חדר השינה ממשיך את הקו העיצובי של החלל המרכזי ומשלב בין יצירות אמנות למגע עיצובי קליל. המיטה תוכננה על ידי המעצב והיא מורכבת משכבות לבד שביניהן משתלבים מגזינים ישנים. מעליה נתלתה עבודה של האמנית מטילד אלסנדרה (Matilde Alessandra) המורכבת מקופסה ובה תאורת לד עם המשפט SQUEEZE MY LEMON. גלויות שהן יצירות אמנות מקוריות שנוצרו על ידי אמנים במסגרת פרויקט למלחמה באיידס תלויות על הקיר. גוף תאורה אפרפר של המעצבים השבדים ג'ון לופגרן ופטרוס פלמר (John Löfgren & Petrus Palmér) – שנרכש בחנות DWR – design within reach, המספקת מגוון רחב של רהיטים ואביזרים לבית – משתלב היטב באלמנטים האורבניים-תעשייתיים של החלל.

המיטה, שעוצבה גם היא על ידי המתכנן, מורכבת משכבות לבד וביניהן מגזינים ישנים | צילום: Peter Murdock

המיטה, שעוצבה גם היא על ידי המתכנן, מורכבת משכבות לבד וביניהן מגזינים ישנים | צילום: Peter Murdock

 

תשומת לב מיוחדת הוקדשה לעיצוב חדרי השירותים והאמבטיה. לשירותי האורחים נבחרו אריחים בצורת משושה שלחלקם גומה כדורית במרכז. אריחים אלה עוצבו בשנות ה-60 על ידי משרד האדריכלים SOM לתחנות הרכבת התחתית בסן פרנסיסקו כדי למנוע ריסוס כתובות גרפיטי על הקירות. השימוש האקראי באריחים אלו לצד אריחים שטוחים יוצר משחק משעשע ומעניין בחלל. לחדר הרחצה הראשי נבחרו אריחים מרובעים המשתלבים עם כלים סניטרים בגוון כהה ויוצרים, לדברי המתכנן, דימוי של כתובת גרפיטי על רקע לבן.

נראה כי המתכנן הצליח להפיק את המקסימום מהחלל ולהפוך דירה ממוצעת בגודלה לחלל מרווח ומזמין. שילוב אלמנטים אורבניים ויצירות אמנות הופך את הלופט למרתק ומעורר השראה.

גם חדר השינה זכה לחלונות גדולים המספקים אור יום ונוף אורבני האהובים על בעל הבית | צילום: Peter Murdock

גם חדר השינה זכה לחלונות גדולים המספקים אור יום ונוף אורבני האהובים על בעל הבית | צילום: Peter Murdock

על קצה המזלג עם קוריי דונמן

אני מאמין

"בעיצוב כמו בחיים צריך לדעת לקפוץ למים וללכת עם האינסטינקטים בלי לדעת מראש מה יהיו התוצאות. אל תפחדו לצאת למסע בלי לדעת לאן הוא יוביל".

גישת עיצוב

"להיות פונקציונלי אבל עדיין לשמור על משחקיות והומור. להיות מתוכנן ומודע אבל עדיין בלתי צפוי".

טיפ לעיצוב

"התאימו את החלל לאישיות שלכם, מצאו שימושים חדשים ולא צפויים לחפצים".

אל תעשו

"את הדברים ה'נכונים' וה'מועילים' מבחינת ערכו של הנכס, אם הם נוגדים את שגרת חייכם"

צילום: Peter Murdock

צילום: Peter Murdock

 

צילום: Peter Murdock

בואו לעקוב ולדבר איתנו גם בפייסבוק ובאינסטגרם. עדכונים על הכתבות הנבחרות באת ניתן לקבל בניוזלטר היומי שלנו

תגובות

Silence is Golden SRV:SRV1 on: 8af272d at 04:41:41