הקינוחים של סלובניה
מגיעים לסלובניה? אל תפספסו את הקינוחים המפתים שלה
הירשמו לניוזלטרים של ifeel, וכל הכתבות הכי חמות בדרך אליכם
המטבח הסלובני בולט באימוץ ובשיפוץ של מאכלי המדינות השכנות. מהמטבח האיטלקי הגיע הניוקי ועבר אדפטציה, מהמטבח ההונגרי בא הגולאש, שאפשר למצוא אותו כמעט בכל מסעדה, ומהמטבח הים-תיכוני עלו תבשילי ירקות ודגים.
למרות כל ההשפעות הללו, כאשר מגיעים למנה האחרונה, הסלובנים טוענים לכמה יצירות מקוריות – ואין טיול שלם בסלובניה בלי טעימה משפע השחיתויות הללו.
גאווה ושמה פוטיצה
עוגה סלובנית טעימה במיוחד היא הפוטיצה (Potica). זאת רולדת שמרים שיש בה בדרך כלל אגוזים, אבל אפשר למצוא אותה במבחר וריאציות, כגון מילוי שוקולד, צימוקים, קינמון ועוד. בעבר היו אוכלים עוגה זו באירועים חגיגיים בלבד, אבל היום מוצאים אותה בכל ימות השנה. אם תגידו לסלובני שאתם רוצים לטעום פוטיצה (כמו שעשינו אנו), תזכו מיד לחיוך גדול וגאה.
קרמשניט סלובני
ואם כבר בגאווה מקומית עסקינן, עוגת הקרמנה רזינה (Kremna rezina) של העיירה בלד (Bled) היא בהחלט מקור גאווה. זוהי בעצם עוגת קרמשניט, אבל בבלד טוענים שהעוגה הומצאה ממש כאן, במלון פארק שבמרכז העיירה. על כן, כל תייר שמכבד את עצמו מתכבד בפרוסה נאה של העוגה בבית הקפה של מרפסת מלון פארק.
אם תגיעו בשעות הערב, תזכו גם לשמוע הופעה של להקת זמרים בלבוש סלובני מסורתי. נשמע לכם כמו מלכודת תיירים? אכן כן, אבל העוגה טעימה (אפילו אני, שבדרך כלל איני נוגעת בעוגות קרם, אהבתי), לא יקרה (שלושה אירו לפרוסה נדיבה), וכבונוס תקבלו נוף יפהפה של אגם בלד.
תענוג בשכבות
מאחר שאיני חסידה גדולה של עוגות קרם, שאלתי את המלצר באותה מרפסת של מלון פארק אם יש איזו עוגה מקומית אחרת שהוא ממליץ עליה. למען האמת, לא ציפיתי להרבה. מה רבה היתה שמחתי כשהעוגה שקיבלתי היתה פשוט מעולה. הגיבניצה, או בשמה המלא פרקמורסקה גיבניצה (Prekmurska gibanica), שמקורה באזור פרקמוריה (Prekmurje), היא עוגה עם שכבות דקות של בצק עלים, תפוחים, גבינה, אגוזים ופרג. השילוב המדהים הזה מגיע חם ומתוק-מתוק. הגיבניצה הפכה לקינוח החביב עלינו בטיול, אך בזאת לא תמו החיפושים אחר קינוחים חדשים.
משפחת השטרוקליים
באזור לוגרסקה דולינה (Logarska Dolina) שבנו וביקשנו ממלצרית חביבה באחת מהמסעדות המלצה לאוכל מקומי. שמו של הקינוח שהיא הציעה – שטרוקלי (Štruklji) – כבר מצא חן בעינינו. קיבלנו מעין חביתיות ממולאות בגבינה עדינה מתוקה, שמעליהן היו מפוזרים פירורי לחם בחמאה ובדבש.
התברר לנו שהשטרוקלי מגיע בווריאציות רבות, מתוקות ומלוחות, כמנה ראשונה, במרק, כמנה עיקרית או כקינוח. זאת מנה פשוטה, משביעה וטעימה. לאחר אותה היכרות ראשונית שבנו וניסינו עוד גרסאות, וכולן היו טובות. בעת כתיבת שורות אלה אני נתקפת חשק עז למנת שטרוקלי חמימה ומתוקה, ומתנחמת בידיעה שאוכל לשוב ולהעמיק את היכרותי עם משפחת השטרוקליים בביקורי הבא בסלובניה.
מתוך: מגזין מסע אחר
לעשיית מנוי, לקבלת גיליון מתנה