מאחורי הקלעים

בשנים האחרונות זוכה הוילון לעדנה

88 שיתופים | 132 צפיות

הווילון שב ותופס את מקומו כפריט מרכזי – כמעט הכרחי – בעצוב הבית, ולא רק בשל היותו פריט שימושי. בדיוק כפי שקרה לפריטים אחרים שבמשך השנים סר חינם והם שבו והופיעו אצלנו בלבוש חדש, כך קרה גם לווילון. הווילון של היום שונה מהווילון שהכרנו בעבר; הוא מתוחכם יותר, עדכני יותר ומיוצר בטכנולוגיות מתקדמות, מחומרים מגוונים, בטקסטורות, בגזרות ובצבעים מעניינים.

"וילונות בבית זה must", קובע בפסקנות מעצב הפנים אייל טרסר, הידוע כ"משוגע" לתחום הטקסטיל בכלל ולווילונות בפרט. טרסר, מעצב אופנה שעשה הסבה מקצועית, מעולם לא זנח את חיבתו לבדים. "כשאתם מחליטים לשפץ את הבית, או כשאתם נכנסים לבית חדש, הקציבו ושריינו סכום כסף מראש לעניין הווילונות. זה דבר שרוב האנשים שוכחים לעשות, ונתקעים, בסופו של דבר, עם בית שאינו גמור מבחינת עיצובית", מנדב טרסר טיפ לכל מי שמתכנן לעצב את ביתו.

מבחינתו של אייל טרסר הווילונות חייבים להוות חלק מהמראה הכולל של הבית. טרסר מאמין במה שהוא מכנה matching, התאמה. הוא מדבר על "דיאלוג שהווילונות צריכים לנהל" עם שאר הפריטים בחלל. הם חלק בלתי נפרד מהמראה והאווירה שרוצים ליצור בחלל. "יש לווילונות תפקיד מרכזי בעיצוב, כי הם אלה שמעניקים לו את הנגיעה הסופית, הכל-כך חשובה" מסביר טרסר.

רפי קאופמן, בעלים ומנכ"ל של חברת נוסבאום המתמחה בתחום הטקסטיל: "משהו טוב קורה בארץ בנושא הווילונות. בעבר התייחסו לווילונות כאל מוצר פרקטי פונקציונאלי ואילו עם השנים הנטייה עברה לשילוב בין פרקטיקה לאסתטיקה. הדגש עכשיו הוא בחדשנות העיצובית, ובוויזואלית והאסתטיקה".

גם קריסטין, מבית מרקס בכיכר, קובעת: "הווילון עושה את הבית. הווילון, שנכנס אחרון לבית, הוא זה שעושה את ה'פיניש' של העיצוב". באחרונה נפתח משכנה החדש של החברה בהרצליה פיתוח, שם אפשר להתרשם מהתרומה הרבה של הווילונות לעיצוב החלל, ולקשר שבינם לבין שאר פריטי הטקסטיל, הריהוט ופריטי הנוי, שכולם ביחד יוצרים אווירה וסגנון מוגדרים.

נטלי, מבית פרנזאי שבתל-אביב, מוסיפה: "גם חדר סטנדרטי – למשל חדר ילדים שבו שידה, מיטה ובובות פרווה – יקבל מראה שונה לחלוטין כשיהיה בו וילון איכותי ונכון".

בדיוק כמו בתחום אופנת הבגוד, כך גם בתחום טקסטיל הבית, מבדילים אנשי המקצוע בין תפירה עילית – המכונה בעגה המקצועית הוט קוטור – לבין התפירה העממית יותר, קונפקציה, המכונה בעגה המקצועית פרט א-פורטה. גם בתחום הווילונות יש וילונות שנתפרים על-ידי היצרניות הגדולות על פס הייצור, ויש כאלה הנתפרים בהתאם לצורכי הלקוח, ואפילו בעבודת יד. ברשתות ובחנויות רבות ניתן לרכוש וילונות במחיר שווה לכל נפש, גזורים בגדלים סטנדרטיים, אותם ניתן לתלות גם באופן עצמאי.



"יש כאלה הנתפרים בהתאם לצורכי הלקוח, ואפילו בעבודת יד."

מנהלת תחום הטכסטיל וכלי הבית ברשת הום סנטר, רלי אלישיב, מעריכה כי שני שלישים ממכירת הווילונות הם של וילונות לפי מידה, ורק כשליש הם של וילונות מוכנים. לדבריה, זו הסיבה שכמעט בכל הרשתות הקימו מחלקות מקצועיות לווילונות שבהן מעניקים ללקוחות שירותים של דקורטור מקצועי שמגיע לבית הלקוח למדידה והתאמה של הווילונות. "אם הלקוח כבר מחליט להשקיע בווילונות הוא רוצה שהם יהיו תפורים בדיוק למידות הנכונות, וייתפרו באופן מקצועי ובמיוחד בשבילו", היא מסבירה.

מי שבוחר לרכוש וילונות במקום מקצועי ישלם הרבה יותר. מחירי הבדים נעים בין 100 שקלים לכל מטר בד למחיר שיכול להיות הרבה יותר מ-1,000 שקלים לכל מטר, כשמדובר בבד יקר במיוחד. למחיר הבד יש להוסיף את השכר שיבקש הדקורטור כשיגיע הביתה בכדי לייעץ, למדוד ולהתאים את הווילון, כמו גם את עלויות התפירה, הבטנה, אביזרי התליה השונים, המנגנון החשמלי (אם יש כזה) וכמובן את תליית הווילונות. הלבשה של כל החלונות בבית בווילונות מיוחדים יכולה להתברר כעניין לא זול, שיכול להגיע אפילו למאות אלפי שקלים. זאת, אם מדובר בבית משופע בחלונות שעל כל אחד מהם נתלה וילון מיוחד ויקר.

"את החלון מודד רק איש המקצוע שבסופו של דבר הוא גם זה שיתלה את הווילון. לווילונות חייבת להיות בטנה. בעת בניה או שפוץ יש לקחת בחשבון, מראש, את עניין הווילונות ולהשאיר מקום לקרניז, בין החלון לתקרה, ולא להסכים שהחלונות ייפתחו לתוך הבית במקום החוצה", מעניקה קריסטין עצות שימושיות.



ASAP photos" src="https://atmagil-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/misc/prev_images/pagemodule/image1/632/3632/380×225.jpg?1162214958" />

"עושה את ה'פיניש' של העיצוב"
ASAP photos

מעבר לעיצוב וליופי אין לשכוח שתפקידו של הווילון הוא קודם כל שימושי. לכן לפני שמחליטים להתקין וילון יש לבדוק לאיזה כיוון פונה החלון ואיזו רמת הצללה רוצים ליצור בחדר. נתונים אלה יקבעו את סוג הווילון, סוג הבד וסוג הגימור. בחלונות שחשופים לקרינה גבוהה מומלץ להתקין וילונות עם ביטנה, כדי שיגנו על בד הווילון מפני דהייה. אם נדרשת הצללה ברמה גבוהה (למשל בחדרי שינה), יש לבחור בבדים אטומים יותר. ניתן גם להתקין וילון משולב, שבו כמה שכבות של בד, וליצור משחקים מעניינים בין הבדים השקופים לאטומים.

קרן וברמן, מנהלת השיווק בעילית טקסטיל לבית, מציינת שבשנה האחרונה היטשטשה החוקיות בכל הקשור לסוגי הבדים והצבעים. "בעצם העובדה היא כי אין חוקים. כל חומר, צבע וסגנון מקובלים. בדים עבים וכבדים, שבעבר שימשו רק כבדי ריפוד, משמשים השנה כחומר גלם לווילונות ומצטרפים למגוון חומרים טבעיים וסינתטיים, שקופים ואטומים, סיבי נייר ומתכת שלא היו מקובלים בעבר".

גם בחברת ליבק אורגד מציינים את מגוון האפשרויות הרב בתחום בחירת בד הווילון: בדים טבעיים, כמו פשתן וכותנה, בדי אורגנזה וטאפט בצבעים זוהרים וגם בדי ריפוד קטיפתיים, בעלי דוגמאות ג'קרד, כמו זה של מותג היוקרה הגרמני ADO, הם היום בדים שמהם נתפרים וילונות. ריבוי ורבגוניות הם שמות המשחק. כמעט מכל סוגי הבדים אפשר לתפור וילונות.

נפתלי גביש, מנהל השיווק של חברת אביזר סנטר, המשווקת וילונות מעוצבים ומוצרי הצללה תחת המותג DOMUS, אומר: "מגמת החזרה לטבע בולטת גם בתחום ההצללה". מדובר במוצרי הצללה העשויים מחומרים טבעיים כגון קש, מיקדו, עץ, במבוק וכד', שנטווים ליצירת מרבד ההופך לווילון גלילה, ביחד עם חומרים טבעיים נוספים, כמו חבלים, נצרים ואצות ים.

מחירם הזול יחסית של פתרונות הצללה אלה, כמו גם סגנונם, הופכים אותם פתרון טוב למי שרוצה ליצור בבית אווירה צעירה וטבעית. בדומוס ניתן למצוא גם גלילות פוליאסטר שקופות, שעשויות מבד העובר תהליך הקשחה והתאמה לווילונות גלילה. התחום השלישי המעניין במגוון המוצרים של דומוס הם וילונות ה"מקרוני" – העשויים מחוטים דקיקים שנראים כמו אטריות מקרוני. הם מעניקים לחלל אווריריות. וילון שכזה יכול לעמוד בפני עצמו; או כחיפוי לחלון, או כאלמנט שחוצץ בין חדרים, או להשתלב עם אריג נוסף.

בבית רנבי, המרכז לעיצוב הבית, ניתן למצוא חידוש נוסף – וילונות עם הטבעות לייזר של צורות גאומטריות, א-סימטריות. בקולקציה ניתן למצוא בדי טול עדינים בשחור, עליהם מוטבעות הטבעות לייזר של צורות גאומטריות במראה קטיפתי בצבעים שונים, היוצרים מראה המזכיר תחרה.

לצד כל העצות המקצועיות אין לשכוח את העצה החשובה מכולן, אותה מספק יהושוע קסטיאל: "בבחירת הווילון, כמו בבחירת קונספט העיצוב של הבית, יש לקחת בחשבון, ראשית, את טעמו האישי של בעל הבית, כי הוא זה שצריך 'לחיות' עם הווילון".