מתכונים: חלות ועוגות שימתיקו לכם את שולחן החג

עוגת דבש אוורירית לראש השנה מקמח לחם מלא 100% | צילום: מנחם גרייבסקי
עוגת דבש אוורירית לראש השנה מקמח לחם מלא 100% | צילום: מנחם גרייבסקי

טחנת הקמח "הטחנות הגדולות של א"י, חיפה" משתפת אותנו במתכונים מקוריים ומפתיעים לחלות דבש ועוגת דבש מקמח לחם מלא 100% וקמח לחם, לארוחת חג בריאה ומתוקה

 

קמח לחם מלא 100% נטחן מגרעין החיטה בשלמותו, מתערובת מיוחדת של חמישה סוגי חיטה מובחרים. הקמח מועשר בגלוטן שתורם לגמישותו של הבצק ויוצר "רשת" חזקה ואלסטית המייצבת את הבצק ותורמת למאפה גבוה ואוורירי.

קמח לחם מלא 100% | צילום: מנחם גרייבסקי
קמח לחם מלא 100% | צילום: מנחם גרייבסקי

 

קמח לחם הינו קמח חיטה לבן שנטחן מאנדוספרם הגרעין ומועשר בגלוטן שתורם לגמישותו של הבצק ובלתת שעורה, המשפרת את פעילות השמרים ומקצרת משמעותית את זמן ההתפחה של הבצק.

קמח לחם של הטחנות הגדולות של א"י, חיפה | צילום: מנחם גרייבסקי
קמח לחם של הטחנות הגדולות של א"י, חיפה | צילום: מנחם גרייבסקי

 

חלת דבש מקמח לחם מלא 100%

תנור מחומם מראש ל-180 מעלות

חומרים

10 גרם (1 כף) שמרים יבשים
360 מ"ל (1.5 כוסות) מים פושרים
1 כפית סוכר מתוצרת הטחנות הגדולות של א"י
630-560 (5-4.5 כוסות) קמח לחם מלא 100% מתוצרת הטחנות הגדולות של א"י
90 גרם (1/4 כוס) דבש – ניתן להמיר בסוכר מתוצרת הטחנות הגדולות של א"י
2 כפיות מלח
2 ביצים L
1 חלמון (את החלבון ניתן לשמור להברשת הבצק)
50 מ"ל (1/4 כוס) שמן זית עדין
להברשה
חלבון ביצה עם מעט מים או חלמון ביצה, 1 כף דבש ומעט מים

אופן ההכנה

1. שמים את המים הפושרים בקערה קטנה או מד ליטר.
2. מפזרים מעל המים את השמרים ומוסיפים כפית סוכר.
3. מערבבים עד להמסה ומניחים בצד לכמה דקות עד שהשמרים מתחילים לתסוס ולתפוח.
4. מערבבים בקערת המיקסר עם וו גיטרה את הביצים, החלמון, הדבש ושמן הזית.
5. מוסיפים לקערה 560 גרם (4.5 כוסות) קמח, מערבבים ומוסיפים מעל את תערובת המים והשמרים.
6. מחליפים את וו הגיטרה לוו לישה וממשיכים ללוש 2 דקות.
7. מוסיפים את המלח וממשיכים ללוש 6-4 דקות במהירות נמוכה (אפשר ללוש ידנית כ-10 דקות).
8. אם הבצק דביק מאוד מוסיפים את שארית הקמח – כפית בכל פעם, עד שהבצק הופך למעט דביק אבל לא רטוב.
9. בסוף הלישה יתקבל בצק רך, חלק ויציב מספיק להחזיק צורה של כדור.
10. מעבירים את הבצק לקערה משומנת, מכסים בניילון נצמד או מגבת נקייה ומניחים במקום חמים לתפיחה.
11. מתפיחים את הבצק במשך 2-1.5 שעות עד שמכפיל את נפחו.
12. מוציאים את הבצק מהקערה וטופחים עליו בעדינות מספר טפיחות להוצאת האוויר.
13. מחלקים את הבצק לחלקים שווים, לפי סוג הקליעה הרצויה ל-3 או 6 חלקים (לחלה קלועה), או ל-7 חלקים (לחלת כדורים כמו בתמונה).
14. מגלגלים כל חלק לגליל בעובי של כ-2.5 ס"מ ובאורך של כ-40 ס"מ (אם הגלילים מתכווצים כשמנסים לגלגל אותם, תנו להם לנוח כ-5 דקות כדי לאפשר לגלוטן להשתחרר ואז נסו שוב).
15. עצבו את הגלילים לחלה, הניחו על מגש מרופד בנייר אפייה.
16. אם בחרתם בחלת כדורים, יוצרים כדורים מהבצק, מניחים אותם בתבנית עגולה או בתבנית קוגלהוף.
17. מברישים את החלה בחלבון הביצה ששמרנו עם מעט מים (להברשה קלה) – לקבלת חלה מתוקה קלות או בחלמון ביצה, 1 כף דבש ומעט מים – לקבלת חלה מתוקה ודביקה.
18. כדאי להבריש את החלה גם בצדדים ובחיבורי הקליעה, כדי לקבל מראה אחיד ויפה.
19. מניחים להתפחה.
20. כשהחלה כמעט מכפילה את נפחה, מברישים אותה שוב. החלה תסיים את התפיחה בתנור וכך נקבל חלה גבוהה ותפוחה.
21. מפזרים על החלה שומשום / פרג / קצח או כל תוספת אחרת שאוהבים ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.
22. אופים 35-30 דקות. מסובבים את התבנית פעם אחת במהלך האפייה.
23. החלה מוכנה כאשר צבעה חום זהוב.
24. מקררים את החלה על רשת צינון.

חלת דבש מקמח לחם מלא 100% | צילום: מנחם גרייבסקי
חלת דבש מקמח לחם מלא 100% | צילום: מנחם גרייבסקי

 

חלת דבש לראש השנה מקמח לחם

תנור מחומם ל-160 מעלות

חומרים ל- 2 חלות עגולות במשקל כ-430 גרם כל אחת

6 גרם (2 כפיות) שמרים יבשים
490 גרם (3.5 כוסות) קמח לחם מתוצרת הטחנות הגדולות של א"י
60 מ"ל (1/4 כוס) מים חמימים
3 ביצים בגודל L + אחת לציפוי
8 גרם (1.5 כפיות) מלח
50 מ"ל (1/4 כוס) שמן קנולה או שמן זית עדין
90 גרם (1/4 כוס) דבש כהה עשיר (ניתן להמיר ב 1/3 כוס סוכר)

אופן ההכנה

1. מערבבים שמרים יבשים ו-1/4 (35 גרם) כוס קמח בקערה גדולה.
2. מוסיפים את המים החמימים ומערבבים עד שמתקבלת תערובת חלקה.
3. מניחים בצד, לא מכוסה, כ-20 דקות עד שהתערובת מתחילה לתפוח ולתסוס.
4. מערבבים 3 ביצים, מלח, שמן ודבש (מומלץ למדוד קודם את השמן ואח"כ את הדבש – השמן יצפה את כוס המידה ויעזור לדבש ל"החליק" החוצה).
5. מוסיפים לתערובת השמרים ומערבבים היטב, מוודאים שהמלח נמס.
6. מוסיפים את שארית הקמח ובעזרת כף עץ מערבבים היטב עד לקבלת בצק.
7. מעבירים את הבצק למשטח נקי ולשים עד שמתקבל בצק חלק ונעים (ניתן להשתמש במיקסר עם וו לישה).
8. הבצק שמתקבל הינו מוצק ומעט נוקשה, לא רך. אם הבצק קשה מדי – הוסיפו 2-1 כפות מים, אם הבצק רך מדי – הוסיפו מעט קמח.
9. מניחים את הבצק בקערה, מכסים בניילון ומשאירים למנוחה כשעתיים במקום חמים, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
10. ניתן להתפיח את הבצק במקרר עד 24 שעות (במקרה הזה – מוציאים את הבצק להתחמם בטמפרטורת החדר כ-30 דקות עד שעה לפני העיצוב).
11. מכינים 2 תבניות עם נייר אפייה.
12. מחלקים את הבצק ל-2 חלקים שווים במשקל כ-430 גרם כל אחד.
13. מגלגלים כל חלק לגליל ארוך.

ליצירת חלת ספירלה שטוחה
1. יוצרים מהגליל ספירלה לא הדוקה. מתחילים ממרכז התבנית ומלפפים את הבצק סביב עצמו. משאירים מרווח בין הליפופים.
2. מקפלים את סוף הגליל מתחת לחלה.

ליצירת חלת ספירלה גבוהה
1. יוצרים מהגליל ספירלה הדוקה ומתוחה.
2. מתחילים ממרכז התבנית ומלפפים את הבצק סביב עצמו כשהוא צמוד ומתוח, מבלי להשאיר מרווח בין הליפופים.
3. מקפלים את קצה הגליל מתחת לחלה כשהוא מתוח. פעולה זו תגרום לבצק לתפוח מהמרכז בזמן המנוחה ובעיקר בזמן האפייה בתנור.

1. מכסים את החלות בניילון (ניתן לקרר את הבצק במקרר עד 24 שעות)
2. מניחים לתפיחה בצד במשך כשעתיים, עד שכמעט משלשות את גודלן.
3. מחממים את התנור ל-160 מעלות כ-30 דקות לפני גמר התפיחה.
4. בודקים אם החלות מוכנות בעזרת לחיצה עדינה עם האצבע על הבצק. אם הבצק חוזר למצבו הקודם בהדרגה ובאיטיות – החלות מוכנות.
5. אם הבצק חוזר למקומו במהירות – צריך להמשיך בהתפחה.
6. מערבבים את הביצה לציפוי עם מעט מלח או מים (המלח והמים יפרידו מעט את קשרי החלבונים בביצה והיא תהיה נוחה יותר למריחה).
7. מברישים עם הביצה ומפזרים מעל סוכר גבישי (לא חובה).
8. אופים 35-25 דקות בתנור שחומם מראש, עד לקבלת גוון זהוב כהה.
9. אם אופים את 2 החלות יחד מומלץ לסובב את התבניות אחרי 20 דקות לקבלת אפייה אחידה.
10. מוציאים מהתנור ומקררים על רשת צינון.

חלת דבש מקמח לחם | צילום: מנחם גרייבסקי
חלת דבש מקמח לחם | צילום: מנחם גרייבסקי

 

עוגת דבש אוורירית עם שמן זית

תנור מחומם ל-180 מעלות

חומרים לעוגה אחת בתבנית קוגלהוף עגולה 26 ס"מ עם בסיס נשלף

270 גרם (3/4 כוס) דבש
120 מ"ל (1/2 כוס) תה שחור חזק, חם
210 גרם (1+1/2 כוסות) קמח תופח מתוצרת הטחנות הגדולות של א"י
1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
150 גרם (3/4 כוס) סוכר מתוצרת  הטחנות הגדולות של א"י
6 ביצים L, מופרדות לחלבונים וחלמונים
150 מ"ל (3/4 כוס) שמן זית איכותי ועדין
120 גרם (1 כוס) אבקת סוכר
4 כפיות מיץ לימון טרי

אופן ההכנה

1. מערבבים היטב את הדבש והתה בקערה קטנה. מקררים בצד.
2. מערבבים את הקמח התופח ואבקת הסודה לשתייה בקערה בינונית.
3. מקציפים מחצית מכמות הסוכר עם החלמונים כ-2 דקות בקערת המיקסר, עד לקבלת בלילה תפוחה וסמיכה בעלת גוון בהיר.
4. מנמיכים את מהירות ההקצפה ומוסיפים את שמן הזית בזרם איטי לתוך החלמונים המוקצפים עד שהתערובת מסמיכה.
5. מוסיפים את הקמח ואת תערובת התה והדבש הקרה לסירוגין (מתחילים ומסיימים עם הקמח).
6. מנמיכים את מהירות המיקסר ומוסיפים את שארית הסוכר תוך כדי הקצפה. ממשיכים להקציף במהירות גבוהה עד לקבלת קצף יציב.
7. מקציפים את החלבונים בקערה נפרדת עד לקבלת קצף רך. מקפלים את קצף החלבונים בעדינות אל תערובת החלמונים עד שכל הקצף נטמע.
8. מעבירים את התערובת לתבנית לא משומנת ומיישרים את החלק העליון.

אפייה
1. אופים כ-50-45 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, עד לקבלת גוון זהוב כהה וקיסם שננעץ במרכז יוצא נקי.
2. מוציאים את התבנית מהתנור ומיד הופכים אותה על רשת צינון. מקררים את העוגה לגמרי בתבנית.
3. בזמן שהעוגה מתקררת, מערבבים את אבקת הסוכר עם מיץ הלימון (מתחילים עם כפית אחת וכל פעם מוסיפים עוד כפית לקבלת זיגוג סמיך).
4. לאחר שהעוגה התקררה לגמרי, מעבירים סכין בין דפנות התבנית לעוגה כדי לשחרר אותה מהתבנית.
5. מרימים את העוגה עם בסיס התבנית, מעבירים סכין דקה בין תחתית העוגה לבין התבנית.

הגשה
1. מניחים את העוגה על צלחת הגשה ויוצקים מעליה את הזיגוג.
2. ניתן להכין את העוגה יום אחד לפני ההגשה ולשמור אותה עטופה היטב בניילון נצמד, בטמפרטורת החדר.
3. הצעת הגשה: ניתן לקשט בשברי סוכריות דבש, רצועות קליפת לימון או פרחי לבנדר.

עוגת דבש אוורירית לראש השנה מקמח לחם מלא 100% | צילום: מנחם גרייבסקי
עוגת דבש אוורירית לראש השנה מקמח לחם מלא 100% | צילום: מנחם גרייבסקי

 

באדיבות הטחנות הגדולות של א"י, חיפה.