הצד המתוק של הטבעונות

הצד המתוק של הטבעונות. צילום: שרית גופן
הצד המתוק של הטבעונות. צילום: שרית גופן

אפשר לחגוג את השנה החדשה בלי דבש, ואפשר להכין מגוון מאפי חג מתוקים גם בלי ביצים ומוצרי חלב. הנה כמה מתכונים יצירתיים שיגרמו גם לאומניבורים שבחבורה לפזול לצד הטבעוני של השולחן

88 שיתופים | 132 צפיות

מאפינס סילאן רימונים ושטרויזל

5 מאפינס

בינוני, פרווה, טבעוני

 

החומרים:

לשטרויזל

1/3 כוס  (70 גר') סוכר

1/2 כוס (100 גר') שמן קוקוס מומס (אך לא חם)

½1 כוסות (200 גר') קמח (רצוי קר)

למאפינס

½1 כוסות (200 גר') קמח

4 כפות (40 גר') אינסטנט פודינג

1 כפית אבקת אפייה

1 כפית סודה לשתייה

1 כפית קינמון

1/2 כפית אבקת נס קפה

1/2 כוס (100 גר') סוכר

1/2 כוס (100 גר') סילאן טבעי

1/2 כוס (100 גר') מחית תפוח עץ טבעית

3/4 כוס (140 מ"ל) שמן

50 גר' גרגירי רימונים

 

אופן ההכנה:

1. השטרויזל: מערבלים בקערת מיקסר עם ראש גיטרה את הסוכר ושמן קוקוס במשך 30 שניות במהירות נמוכה. מוסיפים את הקמח, מעלים את המהירות לבינונית ומערבלים עד קבלת פירורי בצק גסים.

2. המאפינס: מערבבים בקערה את כל החומרים היבשים מלבד הסוכר. בקערה נפרדת טורפים את כל החומרים הרטובים מלבד הרימונים במשך כדקה עד קבלת בלילה מבריקה.

3. מערבבים את התערובת היבשה לתוך הבלילה עד שהיא אחידה, מוסיפים את גרגירי הרימונים ומערבבים קלות. מוזגים את הבלילה לגביעי מאפינס ומכסים כל אחד בשטרויזל. אופים את המאפינס במשך 17 דקות בתנור שחומם מראש ל־160 מעלות, עד שקיסם הננעץ במאפינס יוצא נקי.

 

מאפינס סילאן, רימונים ושטרויזל. צילום: שרית גופן
מאפינס סילאן, רימונים ושטרויזל. צילום: שרית גופן

 

 

פאי תפוחים וטופי קוקוס

לתבנית אינגליש קייק

בינוני, פרווה, טבעוני

 

החומרים

לשטרויזל

1/3 כוס (70 גר') סוכר

1/2 כוס (100 גר') שמן קוקוס מומס (אך לא חם)

½1 כוסות (200 גר') קמח (רצוי קר)

50 גר' אגוזי לוז גרוסים גס

לבצק

1 כף גדושה מחית תפוחי עץ טבעית

3 כפות סוכר

1/4 כוס (50 גר') שמן קוקוס מומס (אך לא חם)

1/2 כפית אבקת אפייה

2/3 כוס (100 גר') קמח

לטופי

1/2 כוס (100 גר') קרם קוקוס

1/4 כוס (50 גר') גלוקוז

1/2 כוס (100 גר') סוכר

למלית

300 גר' תפוחי עץ מקולפים, מגולענים וחתוכים לקוביות

50 גר' קוקוס טחון

קליפה מגוררת מלימון אחד

 

אופן ההכנה:

1. השטרויזל: מערבלים בקערת מיקסר עם ראש גיטרה את הסוכר ושמן קוקוס במשך 30 שניות במהירות נמוכה. מוסיפים את הקמח והאגוזים, מעלים את המהירות לבינונית ומערבלים עד קבלת פירורי בצק גסים.

2. הבצק: מערבלים בקערת מיקסר עם ראש גיטרה את כל החומרים מלבד הקמח במשך 30 שניות. מוסיפים את הקמח ומערבלים עד קבלת בצק אחיד. מעבירים את הבצק למקרר למשך שעה לפחות.

3. מרדדים את הבצק למלבן ומניחים בתבנית כך שדפנות התבנית מכוסות גם הן בבצק. מניחים על הבצק נייר אפייה וממלאים את שטח התבנית בשעועית או באורז. אופים את הבצק במשך 5 דקות בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות. מסירים את נייר האפייה עם השעועית וממשיכים לאפות במשך 5 דקות בחום של 160 מעלות.

6. הטופי: מרתיחים את כל המרכיבים במשך 10 דקות עד שהבעבוע מאט. למי שיש מדחום לסוכר, הטופי צריך להגיע ל־112 מעלות.

7. המלית: מערבבים את כל המרכיבים ומוזגים על התערובת את הטופי. מערבבים מהר ומעבירים לתבנית אינגליש קייק. מפזרים את השטרויזל ואופים במשך 25 דקות בתנור שחומם מראש ל־155 מעלות.

 

פאי תפוחים וטופי קוקוס. צילום: שרית גופן
פאי תפוחים וטופי קוקוס. צילום: שרית גופן

 

 

חלה עם תפוחים

2 חלות גדולות או 4 חלות רגילות

בינוני, פרווה, טבעוני

החומרים:

⅓5 כוסות (750 גר') קמח לבן (רצוי קר)

1/3 כוס (70 גר') סילאן טבעי

2/3 כוס (140 גר') מחית תפוחי עץ טבעית

30 גר' שמרים יבשים

½1 כוסות (300 מ"ל) מים קרים

3 כפות מלח

1/2 כוס שמן

2 תפוחי עץ גדולים מקולפים, מגולענים וחתוכים לקוביות קטנות

3 כפות שטוחות קורנפלור

 

אופן ההכנה:

1. מערבלים בקערת מיקסר עם וו לישה את הקמח, הסילאן, מחית התפוחים, השמרים וכוס אחת של מים במשך שבע דקות במהירות נמוכה. מניחים בצד למשך 30 דקות.

2. מוסיפים לקערת המיקסר את המלח ומערבלים במהירות בינונית במשך שש דקות. תוך כדי הערבול מזלפים את שארית המים ואת השמן.

3. מערבבים בקערה את התפוחים והקורנפלור ומוסיפים לקערת המיקסר. מערבבים אותם במהירות לתוך הבצק. מניחים את הבצק בצד במשך 30 דקות, עד שיכפיל את נפחו.

4. מחלקים את הבצק לשישה חלקים שווים. יוצרים מכל חלק נקניק עבה וקצר. מניחים לבצק לנוח על משטח מקומח עוד 15 דקות. מותחים כל נקניק עד פי שלושה מאורכו המקורי וקולעים כל שלושה נקניקים לצמה. מניחים כל צמת חלה בתבנית מרופדת בנייר אפייה. מתפיחים את החלות עד שהן מכפילות את נפחן.

5. אופים את החלות במשך 25 דקות בתנור שחומם מראש ל־170, עד שהן משחימות.

 

חלה עם תפוחים. צילום: שרית גופן
חלה עם תפוחים. צילום: שרית גופן

 

 

ביסקוטי מייפל מקמח אורז

25 עוגיות

קל, פרווה, טבעוני, ללא גלוטן

החומרים:

1 כוס + 3 כפות (175 גר') קמח אורז

1/2 כוס (75 גר') עמילן טפיוקה

3/4 כוס (125 גר') מחית תפוחי עץ טבעית

3/4 כוס (135 גר') מייפל איכותי

2 כפיות סודה לשתייה

3 כפות מים

7 כפות שמן

קליפה מגוררת מלימון אחד

180 גר' תערובת אגוזים (קשיו, אגוזי לוז, אגוזי מלך, בוטנים, שקדים)

 

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערת מיקסר עם ראש גיטרה את כל המרכיבים עד קבלת תערובת אחידה.

2. יוצקים את התערובת לתבנית אינגליש קייק גבוהה.

3. אופים במשך 30 דקות בתנור שחומם מראש ל־160 מעלות, עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא נקי. מעבירים למקרר למשך לילה.

4. פורסים את העוגה לפרוסות דקות בסכין משוננת ומסדרים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. אופים במשך 15 דקות בתנור שחומם מראש ל־150 מעלות, עד קבלת צבע חום כהה. מצננים ומאחסנים בכלי אטום.

 

ביסקוטי מייפל מקמח אורז. צילום: שרית גופן
ביסקוטי מייפל מקמח אורז. צילום: שרית גופן

 

רולדה של סילאן וקרם פרג

לתבנית באורך 30 ס"מ

בינוני, פרווה, טבעוני

 

החומרים:

לרולדה

1/2 כוס מים

1/2 כוס (90 מ"ל) שמן

6 כפות (60 גר') סילאן טבעי

6 כפות (60 מ"ל) מייפל

1/4 כוס (45 גר') מחית תפוח עץ טבעית

1 כוס (140 גר') קמח

1 כף גדושה קורנפלור

3 כפיות מחוקות אבקת אפייה

1/2 כפית קינמון

1/2 כפית נס קפה

לקרם פרג

1 פחית (400 מ"ל) קרם קוקוס, לאחר לילה במקרר

קליפה מגוררת מלימון אחד

1 כפית אגר אגר (ג'לטין צמחי, להשיג בחנויות מתמחות)

3 כפות סוכר

1/4 כוס דחוסה (70 גר') פרג טחון

2 כפות אינסטנט פודינג

1 כף גדושה אבקת סוכר

לציפוי

¼1 כוסות (250 גר') קרם קוקוס

250 גר' שוקולד מריר שבור לקוביות

 

אופן ההכנה:

1. הרולדה: מערבבים בקערה את המרכיבים הרטובים עד קבלת בלילה אחידה. מוסיפים את המרכיבים היבשים ומערבבים עד קבלת תערובת אחידה.

2. משטחים את התערובת על נייר אפייה בצורה אחידה. אופים את הרולדה במשך 10 דקות בתנור שחומם מראש ל־170 מעלות, עד שמרכז הרולדה יציב ולא דביק למגע.

3. הקרם: פותחים את פחית קרם הקוקוס מצדה התחתון. מרוקנים את הנוזל השקוף לסיר קטן ומחזירים את הפחית עם הקרם הסמיך למקרר. מרתיחים את הנוזל השקוף עם קליפת הלימון המגוררת, האגר אגר והסוכר. כשהנוזל רותח מוסיפים את הפרג, מערבבים ומרתיחים שנית. מוזגים את הנוזל לכלי אחר ומצנים לחלוטין.

4. מקציפים את קרם הקוקוס הסמיך עם אינסטנט הפודינג, אבקת הסוכר ותערובת הפרג עד קבלת קצף יציב.

5. משטחים כ־400 גר' מקרם הפרג על הרולדה באופן אחיד תוך השארת שוליים של 2 ס"מ מכל צד. מגלגלים את הרולדה בעזרת נייר האפייה. מורחים את החלק החיצוני של הרולדה בקרם הפרג שנותר. מקפיאים למשך לילה.

6. הציפוי: מרתיחים בסיר קטן את קרם קוקוס, שופכים אותו על השוקולד וטורפים עד קבלת גנאש אחיד ומבריק.

7. מניחים את הרולדה הקפואה על רשת ויוצקים עליה את הגנאש. מניחים לטפטף במשך כמה דקות ומעבירים לצלחת הגשה.

רולדה של סילאן וקרם פרג. צילום: שרית גופן
רולדה של סילאן וקרם פרג. צילום: שרית גופן

טיפים לאפייה טבעונית

תחליפי ביצים במקום ביצים משתמשים במחית תפוחי עץ או בתערובת של עמילנים (כמו טפיוקה וקורנפלור) ומים, ולפעמים יש להוסיף אבקת אפייה או סודה לשתייה. מחית תפוחי עץ זמינה בכל מרכול, וצריך לוודא שהיא טבעית ולא ממותקת. בדומה לחלמון ביצה, המחית קושרת בין נוזלים לשומנים בזכות רמת פקטין גבוהה. בניגוד לחלמון, הקשירה איננה קבועה ועם הזמן תערובת שאין בה מרכיבים יבשים, כגון קמח, תגיר נוזלים ותתפרק. לצורכי הכנת עוגות ואפייתן מדובר בתחליף מעולה ללא טעם לוואי. 50 גר' מחית תפוחי עץ שקולה לביצה אחת. אם מדובר בעוגה שתופחת באפייה יש להוסיף 2 גר' אבקת אפייה או סודה לשתייה לתערובת.

תחליפי מוצרי חלב למוצרי חלב יש תחליפים רבים שמשתמשים בהם אחד לאחד, כמו במוצרי חלב עצמם:

תחליפי שמנת קרם קוקוס בעל אחוז שומן גבוה (17% ויותר) או שמנת צמחית על בסיס סויה או על בסיס אורז. חשוב לדעת שקרם קוקוס אי אפשר להקציף כמו שמנת, אבל במתכון שלא דורש הקצפה הוא משתלב מצוין.

תחליפי חלב חלב סויה, חלב אורז, חלב שקדים, חלב אגוזי לוז, חלב שיבולת שועל וקרם קוקוס בעל אחוז שומן נמוך. לכל חלב יש טעם של הצמח או חומר הגלם שממנו הוא הופק וכדאי לקחת את זה בחשבון.

תחליפי חמאה שמן קוקוס, חמאת שקדים וחמאת אגוזי לוז. ההמלצה שלי: החליפו 2/3 מהחמאה במתכון בשמן קוקוס, ו־1/3 מהחמאה בחמאת שקדים או בחמאת אגוזי לוז, לפי הטעם הרצוי. אם תשתמשו רק בחמאת שקדים או בחמאת אגוזי לוז המרקם עלול להיות רך מדי. אם תשתמשו רק בשומן קוקוס תקבלו מרקם קשה ולא גמיש. שמן קוקוס דורש המסה לפני השימוש, ויש להשגיח שהוא לא ירתח ויבשל את העוגה בחומו עוד לפני שהיא נכנסת לתנור.

 

כלים ואביזרים הבית של סבתא, כפר סבא