הטיפה המרה

משקה נהדר, מדויק ובעטני בעל ריכוז אלכוהול של 50%. אליקסיר לטרון | צילום: יח"צ
משקה נהדר, מדויק ובעטני בעל ריכוז אלכוהול של 50%. אליקסיר לטרון | צילום: יח"צ

הביטרס, משקאות מרירים, עשבוניים ועתירי אלכוהול, יעזרו לכם להרגיע את הבלגן בבטן בתום ארוחות החג המתישות. מי הם, מאיפה באו ומאילו מהם מומלץ להיזהר

88 שיתופים | 132 צפיות

ביצים במי מלח, מצות, לשון, רוסטביף ודגים ממולאים, כולם יחד עם חזרת וכרפס אף פעם לא עשו לי טוב. הוסיפו על זה את ה"השנה אנחנו אצל ההורים שלי או שלך?" המסורתי וקיבלתם מתכון יהודי לכאבי בטן. בדיוק בשביל זה המציאו את ה־Bitters, המשקאות האלכוהוליים המרירים שעושים כל כך טוב לעיכול.

משקאות עשבוניים מרירים עם אחוזי אלכוהול מכובדים הם לא עניין חדש. אפשר לחבר אותם ישירות למצרים העתיקה של ימי אבותינו. במגילות פפירוס מצריות בנות 4,000 שנה התגלו מתכונים למשקאות מבוססי יין ועשבים. מחקר שנעשה בארצות הברית בשנת 2009 ניתח משקעי יין בשני כדים עתיקים שנלקחו מקברים מצריים. בשני היינות מצאו משקעים של חומצה טרטרית, שמקורה לרוב ביין, ומולקולות של חומרים שישנם בעשבים שונים: שרידים של רוזמרין ושרף אורנים בכד אחד, וחומרים שניתן לייחס לזרעי כוסברה, הל, מנטה, לענה ושרף אורנים בשני. שרף אורנים ידוע כחומר ששימש בעיקר להדבקה ואיטום, אך ייחסו לו גם תכונות רפואיות שונות, שיוחסו גם לעשבים מרירים.

אם נקפוץ כמה אלפי שנים קדימה נגיע לאירופה של ימי הביניים. בתקופה זו רקחו נזירים, כמרים ואנשי דת ומדע מוסלמים מיני מרקחות ומשרות בחיפוש אחרי תרופות לחוליים שונים. אלכוהול מזוקק היה מוכר בעיקר למוסלמים, אבל בירה ויין היו מוכרים היטב לנוצרים ושימשו כבסיס תזונתי חשוב. הכנסייה שלטה לא רק בידע אלא גם במסחר בעשבי תיבול ומרפא ואלה שימשו לכל מטרה, מהגנה על בירה מפני קלקול ועד ריפוי חוליים.

עם התפתחות תורת הזיקוק באירופה החלו להשתמש באלכוהול מזוקק למטרות רפואיות שונות. הנזירים החלו לפתח משקאות עשבוניים מזוקקים כתרופות פלא לכל דבר (בעיקר לבעיות העיכול של אב המנזר) וכך נוצרו אבות אבותיהם של כמה מהליקרים שאנחנו מכירים היום, כמו השרטרז והבנדיקטין. אחרים צמחו בקרב רופאים שחיפשו מרפא לקשיי העיכול של שליטיהם ועמיתיהם למהפכה. כך נולד האוניקום צוואק ההונגרי והאנגוסטורה ביטרס הדרום אמריקאי.

אספתי כאן כמה משקאות מרירים מוכרים יותר ופחות. על מדף הדז'יסטיפים הפונקציונליים תוכלו למצוא משקאות רבים נוספים מסוג זה, ואם תנסו כמה מהם אני בטוח שתמצאו בסופו של דבר את זה שיעשה לכם סדר בבטן.

שרטרז
הסיפור הארוך של השרטרז מתחיל במשקה בעל ריכוז אלכוהול של 71%, שעודן על ידי נזירים במאה ה־18 לשני משקאות: האחד ירוק, בעל ריכוז אלכוהול של 55%, והשני צהוב ובו דבש וזעפרן, בעל ריכוז אלכוהול של 40%. המשקאות יבשים, מעודנים יחסית ובעלי סיומת מפולפלת.

מחיר: 260 ש"ח

מגיע בשני צבעים, צהוב וירוק. שרטרז | צילום: יח"צ
מגיע בשני צבעים, צהוב וירוק. שרטרז | צילום: יח"צ

אליקסיר לטרון
משקה המזכיר מאוד בטעמיו את השרטרז ומיוצר בישראל על ידי הנזירים השתקנים של לטרון. הבקבוק הארוך והשקוף מכיל משקה נהדר, מדויק ובעטני בעל ריכוז אלכוהול של 50%. מחיר: 90 ש"ח

אוניקום צוואק
יוזף השני, קיסר האימפריה הרומית הקדושה, חיפש משקה שיפיג את לחצי בטנו אחרי ארוחות מפוארות וערך תחרות בין רוקחים ורופאים. רופא החצר היה זה שזכה בתחרות עם המתכון שלו, שהפך למשקה אוניקום צוואק. זהו ביטר מריר מאוד, סופר יבש, די כבד וחום. הוא מוכר בזכות הבקבוק העגול שמזכיר דמיג'אן זכוכית – כלי קיבול ליין ולמשקאות כהילים. אף שהמשקה שנמכר בארץ הוא הגרסה המתוקה, הוא עדיין מיועד רק לאמיצים שבכם.

מחיר: 160 ש"ח

הזוכה בתחרות להפגת כאבי הבטן של קיסר האימפריה הרומית: אוניקום צוואק | צילום: יח"צ
הזוכה בתחרות להפגת כאבי הבטן של קיסר האימפריה הרומית: אוניקום צוואק | צילום: יח"צ

ריגה בלאק בלזאם
זהו משקה כהה העשוי בנוסח הרוסי, המתקתק יותר. הוא מריר וחד אך פחות אגרסיבי מהאוניקום צוואק.

מחיר: 140 ש"ח

מריר וחד אך פחות אגרסיבי מהאוניקום צוואק. ריגה בלאק בלזאם | צילום: אסף לוי
מריר וחד אך פחות אגרסיבי מהאוניקום צוואק. ריגה בלאק בלזאם | צילום: אסף לוי

בחרובקה
אחד מהמרירים הקלאסיים. ב־1805 קיבל יוזף ויטוס בחר הצ'כי את המתכון מרופא גרמני שעבר באכסנייתו. שנתיים מאוחר יותר הוא החל לייצר את הליקר הזה, שמכיל 32 מרכיבים שונים, בצורה סדירה והשאר – היסטוריה. נסו אותו על קרח עם טוניק או לימון.

מחיר: 105 ש"ח

מריר וקלאסי. בחרובקה | צילום: יח"צ
מריר וקלאסי. בחרובקה | צילום: יח"צ

יוליוס ביטרס
יובל (ג'וב) הרגיל היה במשך שנים מבקר המסעדות, היין והאלכוהול של מגזין Time Out תל אביב. בשלב מסוים נכנס בו חיידק הזיקוק ויחד עם שותף (שבינתיים נפטר, למרבה הצער) הוא הקים מזקקת גראפה ישראלית מורשה כדת וכדין. היוליוס ביטרס שלו הוא משקה חדש ומוצלח מבוסס עשבי תיבול מקומיים.

מחיר: 205 ש"ח

אמארו נונינו
ביטר מתקתק וקליל, בעל תכולת אלכוהול נמוכה יחסית (35%). בניגוד לרוב המשקאות מהמשפחה (מלבד היוליוס), האמארו נונינו מבוסס על גראפה ולא על אלכוהול ניטרלי שעשוי מסלק סוכר. המתיקות של הגראפה מורגשת היטב, ועשבי התיבול השונים שהושרו בה מרכיבים משקה מאוזן ונעים.

מחיר: 165 ש"ח

משקה מאוזן ונעים. אמארו נונינו | צילום: יח"צ
משקה מאוזן ונעים. אמארו נונינו | צילום: יח"צ