אגדה מקסיקנית

המטבח המקסיקני, לא על הטורטיה לבדה

88 שיתופים | 132 צפיות

מקסיקו היא המדינה השלישית בגודלה באמריקה הלטינית והנופים הגיאוגרפיים והאקלימיים שבה משתנים ומגוונים. המטבח המקסיקני הוא למעשה אוסף של סגנונות בישול שונים המתבססים על חומרי גלם דומים. כמו בכל מסורת עתיקה, המזון מאפיין את תנאי הטבע הקיימים במקום, ובמקרה של מקסיקו מדובר על קירבה לים, אקלים חם, טרופי ועוד.

לכן, המטבח המקסיקני מציע מגוון יוצא דופן של מזונות, כשמרכיבי היסוד שלהם בריאים, מזינים וטעימים, כמו תירס לבן ותוצריו (קמח, טורטיות), שעועית שחורה ושעועית מנומרת, עלים וירקות ירוקים, עגבניות (סלסות), אבוקדו, אורז, פלפלים חריפים ועוד.

אבל לא צריך לנסוע עד למקסיקו כדי ליהנות משפע הטעמים שמדינה זו מציעה לנו. את רוב המאכלים אפשר להכין גם כאן בישראל, ולהתאימם לאקלים שלנו, בקלות רבה. נלי קרפנר, בעלת "המטבח של נלי" המתמחה באוכל בריאות גורמה, מסבירה כמה בריאות מסתתרת במטבח המקסיקני.

"התירס, המהווה אחד ממרכיבי היסוד העיקריים של המטבח המקסיקני, הוא דגן המתאים במיוחד לימים החמים ולכן משתלב היטב באקלים בארץ. והוא מקור מצוין לפחמימות ולשומן לא רווי. סוגי השעועית השונים שייכים למשפחת הקטניות, ומכילים ויטמין B1, B5, מינרלים, חומצה פולית וביוטין. כמו כן, הקטניות עשירות בחלבון ושומן ויכולות, בשילוב עם דגנים, להוות תחליף לחלבון מלא מן החי.

"גם מקומם של הירקות הירוקים והעלים, כמו התרד למשל, לא נפקד, והם מכילים ויטמין C, A, B2, סידן, ברזל, כלורופיל, ועשירים בתאית המסייעת למערכת העיכול. בנוסף, המגוון הגדול של פלפלים חריפים המצוי במטבח זה, עוזר בזירוז המטבוליזם, מקל על ספיגה של מזון שומני ומוריד את רמת הכולסטרול הרע".



אילוסטרציה: stock.xchng" src="https://atmagil-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/misc/prev_images/pagemodule/image1/339/339/corn.gif?1154454045" />

"התירס מהווה אחד ממרכיבי היסוד העיקריים של המטבח המקסיקני"
אילוסטרציה: stock.xchng

תירס

מרק תירס
החומרים:

  • 2 פלפלים אדומים
  • 2 כפות שמן מכבישה קרה
  • 1 בצל בינוני קצוץ דק
  • 3-4 כוסות גרגירי תירס מבושל
  • 5 כוסות ציר מרק ירקות (או 3 כוסות ציר ו-2 שתי כוסות ממי הבישול של קלחי התירס)
  • מלח ופלפל
  • 1 גביע יוגורט עיזים

אופן ההכנה:

  1. קולים את הפלפלים על מחבת חמה (ללא שמן). מעבירים לשקית פלסטיק וסוגרים ל-20 דקות.
  2. מוציאים את הפלפלים ומסירים מהם את הקליפה והגרעינים. משאירים חצי פלפל בצד ואת השאר חותכים לקוביות של כ- 1 ס"מ.
  3. מחממים את השמן ומטגנים את הבצל בחום נמוך עד שהוא הופך לשקוף.
  4. מוסיפים את הפלפלים והתירס וממשיכים בטיגון עוד כחמש דקות על חום בינוני.
  5. מעבירים את התירס, הפלפלים והבצל יחד עם ציר המרק למעבד מזון, ומרסקים עד שהתערובת חלקה כמעט לגמרי.
  6. מחזירים את התערובת לסיר ומחממים. מתבלים במלח ופלפל, מוסיפים את היוגורט. חותכים את שארית הפלפל לרצועות ומוסיפים גם כן.

להגשה: ניתן לקשט ברצועות פלפל קלוי, כוסברה ורצועות בצל ירוק.

שעועית

מחית שעועית

החומרים:

  • כוס שעועית לבנה גדולה
  • 3-5 כוסות מים
  • 1 בצל חתוך לרבעים
  • 4 שיני שום
  • שורש פטרוזיליה
  • שורש סלרי
  • 3 כפות שמן זית
  • 2 כפות מיץ לימון
  • כוסברה קצוצה דק
  • פטרוזיליה קצוצה דק
  • בזיליקום קצוץ דק
  • מלח ופלפל

אופן ההכנה:

  1. משרים את השעועית ללילה במים קרים ומסננים. למחרת, מכניסים לסיר עם מים ומוסיפים את הבצל, 3 שיני שום, הפטרוזיליה והסלרי (לא להוסיף מלח).
  2. מבשלים את השעועית במשך כשלוש שעות עד שהיא מתרככת, מסננים ושומרים בצד כוס ממי בישול.
  3. מפרידים את השעועית משאר המרכיבים, ומעבירים אותה לטחינה במעבד מזון.
  4. מוסיפים לתערובת הטחונה בהדרגה מי בישול לפי הצורך עד לקבלת מחית שעועית, ואז מוסיפים את שמן הזית, שן השום שנותרה, מיץ הלימון, הכוסברה, הפטרוזיליה, הבזיליקום והמלח והפלפל.

דלעת

טורטיות מקמח מלא במילוי מחית שעועית שחורה ודלעת

החומרים:

  • 6 טורטיות מוכנות מקמח מלא
  • 6 כפות מחית שעועית שחורה
  • 1 פלפל אדום קלוי חתוך דק
  • 1 קישוא קלוי חתוך דק
  • מעט עלי בייבי

לדלעת האפויה:

  • 1/2 ק"ג דלעת חתוכה לקוביות
  • 1 כפית זרעי כוסברה
  • 1 כפית אורגנו יבש
  • 1/2 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
  • 1 שן שום קצוצה
  • 1 כף שמן זית

אופן ההכנה:

  1. מתחילים בהכנת הדלעת האפויה. כותשים בקערה את זרעי הכוסברה והאורגנו ביחד, ומוסיפים את השום, שמן הזית, המלח והפלפל.
  2. מסדרים בתבנית את קוביות הדלעת, שופכים מעל את תערובת התבלינים, ואופים בחום בינוני כ-45 דקות.

הטורטיות:

  1. מחממים את הטורטיות במחבת טפלון, ללא שמן, כשתי דקות כל אחת.
  2. מורחים כף ממחית השעועית על שליש טורטיה, ומסדרים מעליה שכבה של קוביות דלעת אפויות. ליד הדלעת, מניחים שתי רצועות פלפל קלוי ושתי רצועות קישוא קלוי, ומוסיפים מעט עלי בייבי.
  3. מגלגלים את הטורטיה, כך שהמילוי יהיה בחלקו הפנימי של הגליל שנוצר.
  4. מורחים במעט שמן ומטגנים כמה דקות מכל צעד.
  5. מגישים עם סלסה ירוקה פיקנטית.



אילוסטרציה: stock.xchng" src="https://atmagil-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/misc/prev_images/pagemodule/image1/340/340/pumpkins.gif?1154454173" />

"גם מקומם של הירקות לא נפקד"
אילוסטרציה: stock.xchng

אורז

אורז ירוק
החומרים:

  • 2 פלפלים ירוקים
  • 1 פלפל ירוק חריף
  • 1 שן שום
  • 3 כוסות ציר מרק ירקות / מים
  • 6 כפות כוסברה
  • 3 כפות פטרוזיליה
  • שמן מכבישה קרה
  • 1 בצל קצוץ
  • 1 כוס אורז מלא
  • גרד לימון
  • מלח

אופן ההכנה:

  1. קולים את הפלפלים הירוקים והפלפל החריף על מחבת פסים, והופכים מפעם לפעם עד שהקליפה משחימה.
  2. מורידים את הפלפלים מהמחבת ומעבירים לשקית פלסטיק, סוגרים את השקית ומניחים בצד ל-20 דקות. מוציאים את הפלפלים מהשקית, קולפים ומנקים מגרעינים.
  3. מעבירים את הפלפלים המנוקים למעבד מזון, יחד עם השום וחצי כוס ציר. שומרים מעט מהפטרוזיליה ומהכוסברה בצד להגשה, מוסיפים את השאר למעבד, ומעבדים הכל עד לקבלת תערובת אחידה. מוסיפים עוד חצי כוס ציר וממשיכים לערבל מעט.
  4. מחממים שמן במחבת, מוסיפים את הבצל ומטגנים כחמש דקות על אש בינונית, עד שהבצל משחים מעט.
  5. מבשלים את האורז בשתי כוסות ציר. כחמש דקות לפני הסיום מוסיפים את תערובת הפלפלים ועשבי התיבול, ואת הבצל ומסיימים את הבישול.

להגשה: מקשטים בפטרוזיליה, כוסברה, וגרד לימון.

קינוח

פירות טריים עם ליים

החומרים:

  • מפירות העונה: ליצ'י, דובדבנים, מלון, סברס, משמשים, אפרסקים
  • מלח ים גס
  • מיץ לימון או ליים
  • אבקת צ'ילי בחריפות בינונית

אופן ההכנה:

  1. חותכים את הפירות לקוביות גדולות ושופכים עליהן מיץ לימון לפי הטעם.
  2. מערבבים את המלח ואבקת הצ'ילי בקערית נפרדת ומפזרים על הפירות סמוך לאכילה.

 

המתכונים והמנות בוצעו על ידי נלי קרפנר מ"המטבח של נלי", מנחת סדנאות לאוכל בריאות גורמה אורגני