בלי לחץ

ממה להמנע ומה כדאי לאכול כשלחץ הדם גבוה

88 שיתופים | 132 צפיות

לחץ דם גבוה הוא תופעה נפוצה, שפעמים רבות ניתן לטפל בה קודם כל על ידי אימוץ אורח חיים בריא יותר ובאמצעות תזונה מתאימה, שעשויה אף להוריד את הצורך בתרופות (תחת פיקוח רפואי כמובן).

הגורמים להופעתו של לחץ דם גבוה מגוונים: ראשית יש את עניין התורשה, שאין לנו שליטה עליה, אך יש גורמים נוספים שנתונים לשליטתנו, למשל עישון, נטילת גלולות למניעת הריון או הורמונים בגיל המעבר, השמנה (מעלה את הסיכון ללקות בלחץ דם גבוה פי 2-6), העדר פעילות גופנית (חשוב לדעת שבתחילה פעילות גופנית עלולה להעלות את לחץ הדם ורק בהמשך לאזנו. כדאי להיות עם היד על הדופק ובפיקוח רופא) ולחץ נפשי.

ישנה גם תופעה הנקראת "אפקט החלוק הלבן", המתייחסת לאנשים הנלחצים מעצם הבדיקה והדבר גורם ללחץ הדם שלהם לעלות. לכן חשוב לעשות 3 בדיקות עוקבות, בדרך כלל בהפרש של שבוע, כדי לקבוע אם באמת מדובר בלחץ דם גבוה.
באופן כללי מומלץ לעסוק באופן קבוע בפעילויות מרגיעות להפחתת מתחים כמו מדיטציות, שיאצו, טאי-צ'י או כל פעילות אחרת שעושה טוב על הלב.

ממה כדאי להימנע?

מזונות עתירים במלח (נתרן). באנשים מסוימים (במיוחד בחולי סוכרת ובמבוגרים), אכילת מזונות עתירי נתרן מעלה את רמות לחץ הדם. רמות גבוהות של נתרן יש בעיקר בבשרים, נקניקים, חטיפים מלוחים ובמזונות מעובדים נוספים.

מזונות עשירים בחלבון. במיוחד בשרים.

אלכוהול. בכל מקרה לא מומלץ יותר מכוס משקה אחת ליום, עם עדיפות ליין אדום. כדאי לשתות אותו כחלק מהארוחה ולא על קיבה ריקה. לחולי סוכרת, לחולי כבד או לאנשים הנוטלים תרופות מסוימות, מומלץ להימנע בכלל משתיית אלכוהול.
מחקר שנעשה לאחרונה גילה כי שתיית אלכוהול קבועה שלא בזמן הארוחה מעלה ב-40% את הסיכוי לסבול מלחץ דם גבוה לעומת אנשים השותים אלכוהול עם הארוחה.

קפאין. מעלה את לחץ הדם אצל אנשים מסוימים. אף שאין מחקר חד-משמעי בנושא, לאנשים הסובלים ממחלות לב או הנמצאים בסיכון לפתח מחלות כאלה מומלץ להימנע משתיית יותר מ-2 כוסות קפה ליום, ולאנשים הסובלים מלחץ דם גבוה מומלץ לעתים להימנע כלל משתיית קפה.



אילוסטרציהPHOTO ASAP" src="https://atmagil-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/misc/prev_images/pagemodule/image1/268/268/stress2.jpg?1154372989" />

"מחקרים מצאו שהמזונות הבאים תורמים להורדת לחץ הדם"
אילוסטרציהPHOTO ASAP

אילו מזונות כדאי לצרוך?

מחקרים מצאו שהמזונות הבאים תורמים להורדת לחץ הדם.
נבטי ברוקולי

פולי סויה

אוכמניות. יעילותן הוכחה בבעלי חיים.

חומצה לינולאית. חומצת שומן חיונית המצויה בגרעינים שחורים ובתירס.

דגים. יש להעדיף דגים עשירים באומגה 3 (פירוט בהמשך) אם אינם מטוגנים או אפויים בתנור.

תה ירוק. בעבר חששו שהוא עלול להעלות את לחץ הדם בגלל הקפאין שבו, אך כעת הוכח במחקר מדעי שהוא דווקא מוריד אותו. הממצא הזה תואם גם את המלצות הרפואה הסינית, כיוון שתה ירוק נחשב מזון מקרר, ולחץ דם גבוה פעמים רבות קשור לעודף חום.

מיץ רימונים. במחקר שנעשה נמצא כי שתיית 50 מ"ל ליום במשך שבועיים הורידה את רמות לחץ הדם. עוד ידוע כי מיץ רימונים גורם לנסיגה משמעותית של הרובד הטרשתי בעורקים ולכן מקטין מאוד את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם.

שלגן ומזונות עשירים באשלגן. ישנם תחליפי מלח שעשירים באשלגן במקום בנתרן, ואפשר לאכול מזונות עתירי אשלגן כמו בטטות, פטרוזיליה, גזר, תרד, אבוקדו, סלק, קולרבי, פטריות, פפאיה, בננות, רימון ופירות וירקות רבים נוספים.

עלי זית. שתיית חליטה שהושרו בה קודם לכן העלים מסייעת לאזן את רמות לחץ הדם.

סלרי. מועיל להורדת לחץ הדם גם בגלל תכולת האשלגן שלו וגם כי הוא עשיר בסידן. ברפואה הסינית הסלרי נחשב ירק קר ובעל טעם מר, המסייע לפעילות הלב והעורקים.

תזונה דלת שומן. מחקרים הוכיחו כי דיאטה דלת שומן, דלת נתרן ועשירה בסידן ובמגנזיום, העשירה במוצרי חלב דלי שומן, בפירות וירקות וכוללת מעט בשר, מועילה מאוד. דיאטה זו נקראת דיאטת Dash (Dietery allowance to stop hypertension).

ומצות שומן מסוג אומגה 3. נמצאות בזרעי פשתן, דגי ים – בעיקר בסלמון, טונה, מקרל ובאצות מסוימות. חומצות אלה מסייעות להורדת רמות האינסולין בדם, וכך כלי הדם אינם מתרחבים ולחץ הדם אינו עולה.



אילוסטרציהPHOTO ASAP" src="https://atmagil-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/misc/prev_images/pagemodule/image1/269/269/stress.3jpg.jpg?1154373217" />

"לסובלים מלחץ דם גבוה מומלץ לעבור לתזונה דלת שומן"
אילוסטרציהPHOTO ASAP

טיפ:
לסובלים מלחץ דם גבוה מומלץ לעבור לתזונה דלת שומן, דלת נתרן, עשירה בסיבים, באשלגן ובסידן, ללא אלכוהול וקפאין, לאמץ תזונה צמחונית בעיקרה, לצרוך דגים עשירים באומגה 3 ולא מלוחים או מטוגנים, להרבות באכילת פירות וירקות (בעיקר ירוקים), דגנים מלאים וקטניות, ולצרוך מעט מוצרי חלב צאן דלי שומן ומעט אגוזים וזרעים.