גבינה לי חביבה

גבינות, חגים ומה שביניהם - לא רק בשבועות

88 שיתופים | 132 צפיות

חג השבועות הוא אחד מהחגים שהכי כיף לחגוג; השמש עדיין מלטפת, הטבע בשלהי פריחתו, הנשים לובשות לבן, ומאכלי החלב מככבים, למרות שכבר מזמן הם הפכו למטעמים רב שנתיים. ומדוע מאכלי חלב? לפי המסורת של חג השבועות, שנקרא בין יתר שמותיו גם חג מתן תורה וחג מאכלי החלב – בני ישראל לא ידעו את חוקי השחיטה עד מתן התורה וכשקיבלו את התורה, לא הספיקו לשחוט את הבהמות, ולכן אכלו רק מאכלי חלב.

אולם אין שום סיבה להסתפק רק בחג השבועות. מאכלי חלב אפשר לאכול תמיד. ואפילו רצוי.

קרוב לחלב האם

בשנים האחרונות הפכו מוצרי החלב מעיזים ומכבשים פופולריים מאוד גם בשל טעמם המופלא וגם בשל כך שהם נחשבים לבריאים יותר. "כחלק מהיונקים, לא נוצרנו לאכול חלב חוץ מלינוק אותו", אומר גרי קלנברג, נטורופת מומחה. "בטבע החלב נצרך רק על ידי הולדות היונקות ורק בשלב זה, ותינוק או גור היונקים מקבלים הרבה מחלב האם שכולל, בין היתר, גם את נוגדני החלבון של האם העוזרים לו לפתח את ההגנה הראשונית. אבל אם עושים הקלות – אין ספק שמוצרי חלב של עיזים בריאים יותר. לגוף קשה לקלוט את הסידן שנמצא בחלב הפרה בשל היחס בין הסידן לזרחן שהוא 2 ל-1 לטובת הזרחן, כששני אלה מתחרים על אותו איבר ספיגה וידו של הזרחן היא על העליונה.

"לעומתו, חלב העיזים, שהוא ידידותי יותר לגוף האדם, קרוב יותר בתכונותיו לחלב האם ולגוף קל יותר לפרק אותו. חלב העיזים הוא גם פחות אלרגני ולגוף שלנו יש סיכוי קטן יותר לפתח אליו אלרגיה מכיוון שהוא מפרק אותו בקלות יחסית. בנוסף, בחלב העיזים יש גם חיידקים טובים למעיים שנקראים פרוביוטיים העוזרים לחלב להתעכל בצורה טובה יותר בגוף, והם פעילים יותר מהחיידקים הנמצאים במוצרי חלב פרה".

לחלב עיזים טרי יש גם סגולות רפואיות מוכחות. קלנברג ממליץ על שתיית חלב עיזים היישר מהעז במקרים של אפטות ודלקות בחלל הפה, ולפי הרפואה העממית אפשר להשתמש בחלב עיזים למטרות חיזוק, התאוששות ממחלות, אנמיה, תת תזונה ורזון, כיב קיבה, חוסר ויטליות ועוד.

פרות, כבשים וגידול

אבל גם בקרב אוכלי מוצרי חלב פרה, יש כאלה שכדאי יותר לצרוך. קלנברג ממליץ לאכול מוצרי חלב אורגניים משום שהם אינם מכילים הורמונים ושאריות אנטיביוטיקה. ומה עם חלב כבשים? למרות טעמם המופלא, קלנברג שופך אור אחר על ערכם התזונתי ולא ממליץ לאכול מוצרי חלב של כבשים, מכיוון שהוא חלב שמן שיש בו חומצות שומן רוויות שבתוך הגוף יהפכו לכולסטרול "הרע" לשומנים בדם. שומן שמגיע מהחי מקשה על הגוף לפרק אותו ולכן הוא "סתם מסתובב" בגוף. קלנברג מוסיף שיש גם ערך לדרך הגידול של העיזים או הפרות: "אם החיה תאכל ירק אורגני ותסתובב באחו החלב שלה יהיה טעים יותר, נקי יותר ובריא יותר".



אילוסטרציה: stock.xchng" src="https://atmagil-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/misc/prev_images/pagemodule/image1/360/360/cow.gif?1154463346" />

"מוצרי חלב פרה עדיפים על מוצרים מחלב כבשים"
אילוסטרציה: stock.xchng

מתכונים:

סלט חלומי לשבועות:

החומרים:

  • שלוש סוגי חסות
  • עלי רוקט
  • 150 גרם רצועות גבינת חלומי
  • מעט חמאה
  • מיץ לימון
  • חומץ בלסמי
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:

  1. שוטפים היטב את החסות ועלי הרוקט, מייבשים, וקורעים גס לקערת הגשה.
  2. מטגנים את גבינת החלומי במחבת עם מעט חמאה עד להשחמה קלה.
  3. מסדרים את רצועות החלומי על הסלט, מתבלים בלימון, חומץ בלסמי, מלח ופלפל.
  4. מגישים חם.

מרק חצילים וגבינת פרמזן :

החומרים:

  • 4 חצילים גדולים
  • 4 כפות שמן
  • 2 בצלים גדולים קצוצים
  • רבע כוס קמח מלא
  • ליטר-ליטר וחצי מים
  • 2 כפות פטרוזיליה קצוצה
  • כף אבקת מרק עוף
  • מלח
  • פלפל גרוס
  • קורט אגוז מוסקט מגורר
  • חצי כוס גבינת פרמזן מגוררת

אופן ההכנה:

  1. קולים את החצילים על הגריל עד להשחמה. מקלפים אותם בעדינות וקוצצים אותם דק עם סכין. מניחים בצד ומסננים את הנוזלים.
  2. מטגנים בסיר עם מעט שמן את הבצל, ומוסיפים את החצילים לטיגון קל.
  3. מוסיפים את הקמח המלא ומערבבים היטב עד להטמעתו בחצילים.
  4. מוסיפים את גבינת המים ומערבבים.
  5. מביאים לרתיחה, מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה והתבלינים היבשים, ומבשלים כרבע שעה.
  6. מפזרים מעל המנה גבינת פרמזן מגוררת.

תוספת: לביבות בטטה וג'ינג'ר ביוגורט עיזים:

החומרים:

  • 2 בטטות גדולות
  • שורש ג'ינג'ר
  • 4 ביצים
  • קמח לפי הצורך
  • חצי כפית קינמון
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • יוגורט

אופן ההכנה:

  1. מגרדים את הבטטות והג'ינג'ר בפומפיה דקה, ומערבבים עם שאר החומרים.
  2. מטגנים את הלביבות בשמן עמוק.
  3. בצלחת עמוקה יוצקים מעט מהיוגורט ומסדרים מעליו את הלביבות.

עיקרית:פילה סלמון בגריל על מצע טפנאד פלפלים קלויים וגבינת פטה:

החומרים לשש מנות:

לדג:

  • 1 חבילת חמאה
  • 3 שיני שום
  • אלומה של עלי בזיליקום
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • מעט מרגרינה מתובלת
  • 1 פילה סלמון

לרוטב:

  • 2 פלפלים אדומים
  • 2 פלפלים צהובים
  • 2 פלפלים ירוקים
  • 4 כפות שמן
  • חצי כוס יין לבן
  • 2 שיני שום כתושות
  • 100 גרם גבינת פטה

אופן ההכנה:

הדג:

  1. מרככים מעט חמאה, ומכניסים למעבד מזון יחד עם בזיליקום, שום, מלח ופלפל שחור. מערבבים את החומרים עד לקבלת תערובת אחידה.
  2. מורחים מעט מרגרינה מתובלת על שני צידי הדג, עוטפים בנייר האפייה ובנייר האלומיניום, ומכניסים לתנור לחום בינוני ל- 25 דקות.

הרוטב:

  1. מטגנים את הפלפלים בשמן ומניחים אותם בכלי אטום למספר דקות.
  2. מקלפים את הפלפלים, חותכים לרצועות, ומתבלים בשום וביין.
  3. מבשלים את רצועות הפלפלים במחבת ביחד עם גבינת הפטה למשך כארבע דקות.
  4. זולגים את הרוטב על הדג ומגישים.

קינוח: עוגת גבינה אביבית:

החומרים:

לעוגה:

  • 5 ביצים מופרדות
  • 1 כוס סוכר
  • 1 ק"ג גבינה לבנה 5%
  • חצי כפית תמצית שקדים
  • 1 כפית תמצית וניל
  • קליפה מלימון מגורד
  • 4 כפות קורנפלור
  • 4 כפות של פודינג אינסטנט וניל

לציפוי:

  • 1 גביע גבינה לבנה 5%
  • 2 כפות סוכר

אופן ההכנה:

  1. מקציפים את חלבוני הביצים עם חצי כוס סוכר לקצף יציב.
  2. בקערה נפרדת, מערבבים את הגבינה, החלמונים, הסוכר הנותר, התמציות, קליפת הלימון, הקורנפלור והפודינג.
  3. מערבבים את שתי התערובות ביחד, מוזגים לתבנית ואופים בתנור בחום של 160 מעלות כשעה ו-20 דקות ומצננים.
  4. מערבבים את חומרי הציפוי ומורחים מעל העוגה.

 

המתכונים והמנות בוצעו על ידי השף שרון מליק, "פרסקו" – ביסטרו גלריה, תל אביב

01.08.06

(עודכן ב – 24.02.09)