"זה לא גיל הבלות, זה גיל הבשלות": המדריך המלא לגיל המעבר

צילום: shutterstock
צילום: shutterstock

בעבר קראו לו מנופאוזה וחשבו שהוא 'מחלה של זקנות', היום גיל המעבר הוא חלק מהחיים ויכול להופיע כבר בגיל 40. המחזור נעלם ובמקומו מופיעים גלי חום, יובש בנרתיק ואפילו דיכאון. התופעות אינן קלות אך ניתנות לטיפול. אז איך מטפלים, מה אוכלים ואיך ממשיכים ליהנות מסקס? כל מה שרציתן לדעת על גיל המעבר ולא העזתן לשאול

88 שיתופים | 132 צפיות

יום אחד זה יקרה לך. המחזור יתחיל פתאום להגיע באופן לא סדיר או להיעלם לגמרי, השינה תהפוך פתאום לקלה יותר ולא תביני איך אחרי 20 שנה בהן ישנת כמו תינוק את מוצאת את עצמך פתאום ערה וחושבת על החיים. מצב הרוח ישתנה, תמצאי את עצמך מדוכדכת עם מחשבות לאן הגעת עד כה, איך את נראית ומה עתידך. באמצע הלילה תתעוררי עם גל חום וזיעה בכל גופך. לפעמים גל חום כזה יקרה לך במהלך היום גם כשבחוץ קר, ולא תביני למה. הליבידו שלך שהיה פועם וחזק רוב שנותייך יפחת ולעיתים החשק המיני ירד כמעט לחלוטין. רוב הסיכויים שכל זה יגרום לך להרגיש בודדה מאוד, מוצפת תחושות קשות ולא יודעת למי לפנות.

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

>> חומוס במקום הורמונים: הטיפול המפתיע שיציל אותך מגיל המעבר 

אז אפשר להירגע, את לא חולה בשום מחלה, וגם לא מדובר בדיכאון קליני, פשוט הגעת לגיל 40 פלוס וייתכן שגיל המעבר בפתח. בואו נודה בכך, לא נעים להיפרד מהאלמנטים הנשיים שאפיינו אותנו, אף אחת לא רוצה להרגיש שהיא מזדקנות, ודאי לא בעולם של בוטוקס וניתוחים, איפור וספורט שמשכנעים אותנו שיש בכוחנו לעצור את הזמן מלכת. אבל גיל המעבר בסך הכל אומר שהשעון הביולוגי שלך מתקתק ועובד כמו שצריך. זה הרגע להכיר בכך שפרק חדש בחייך נפתח וצריך ללמוד לחיות עימו. ולא, זה לא אומר שנגמרו חיי המין או שמעכשיו את נידונה לשבת בבית בחוסר מעש. למעשה האתגר הגדול שלנו כיום ביחס לגיל המעבר הוא ניפוץ הסטיגמה, הבושה והטאבו סביב "נושא שלא מדברים עליו". אז אילו מיתוסים נפוצים לגבי גיל המעבר שגויים מהיסוד ואילו טיפולים יסייעו ויקלו עליכן לעבור את התקופה הזה?

מה זה בעצם גיל המעבר?

"גיל המעבר (או מנופאוזה בלקסיקון הרפואי) כשמו כן הוא, תקופת מעבר מגיל הפוריות לגיל שאחריו. תקופה זו יכולה להימשך עד כחמש שנים. המאפיין העיקרי שלה הוא הפסקת הווסת, לרוב היא מתרחשת בגיל 50 אבל יכולה לקרות כבר לפני,, מסביר פרופסור אמנון בז'ז'ינסקי – מנהל המרכז לבריאות האישה במרכז הרפואי "הדסה עין כרם".

הסבר מדעי כדי לסבר את האוזן: מאחורי כל תופעות גיל המעבר עומד האסטרוגן, או בשמו השני – ההורמון השני. כאשר פעילות השחלות נפסקת, רמות ההורמון בגוף יורדות, מה שבין היתר מוביל להפסקת הווסת בראש ובראשונה, וכן לאותם גלי חום מוכרים לשמצה, מעיין תחושת חום וזיעה מתפרצת השוטפת את כל הגוף ונרגעת לאחר כמה דקות, וכן להפרעות בשינה וירידה במצב הרוח. לעיתים מצטרפות גם תופעות של ירידה בצפיפות העצם והפרעות במתן שתן. חשוב לזכור שכל זה הוא תוצאה של תהליך ביולוגי טבעי. לא השתגעת פתאום באמצע החיים, ואת לא לבד. למעשה תופעות גיל המעבר נפוצות הרבה יותר ממה שנדמה לנו. כמה בדיוק?

התופעות הכי נפוצות של גיל המעבר | צילום: Shutterstock
התופעות הכי נפוצות של גיל המעבר | צילום: Shutterstock

כמה נשים סובלות מתופעות גיל המעבר?

כאמור, לצערנו, גיל המעבר הוא עדיין נושא שנחשב 'מביך' ו'מושתק' בקרב לא מעט נשים. גישת ה'לא מדברים על זה' תורמת כמובן לתחושות הקשות ולבדידות, אך למעשה במציאות לא מעט נשים מתמודדות עם תופעות גיל המעבר.

סקר שנערך באדיבות תוסף התזונה הטבעי "פמארל" להתמודדות עם תופעות גיל המעבר בקרב 300 נשים בגילאי 40-70 העלה את הממצאים הבאים:

58% מהנשים העידו כי חוו מעט השמנה בטנית, בעיקר בגילאים 60-70

42% מהנשים בגילאי 40-50 חוו מצב רוח ירוד, רגישות ועצבנות

19% מהנשים בגילאי 40-50 העידו כי חוו גלי חום, בגילאי 60-70 מדובר על 43% מהנשים

26-28% מהנשים חוו ירידה בחשק המיני וסבלו מיובש נרתיקי

 

הורמונים הם לא האופציה היחידה לטיפול | צילום: Shutterstock
הורמונים הם לא האופציה היחידה לטיפול | צילום: Shutterstock

גיל המעבר יגרום לי להשמין? המיתוסים הגדולים

תופעת גיל המעבר מלווה בלא מעט מיתוסים, רובם לא נכונים ושגויים מהיסוד. הנה כמה מהם שכדאי להפריך כבר עכשיו.

בגיל המעבר מגיע סופו של החשק המיני וההנאה מסקס – לא נכון, ואפילו להפך. עם טיפול ויחס נכון לרוב ניתן להגיע ליותר הנאה ויצר מיני מוגבר מאשר בעבר.

גיל המעבר גורם בוודאות להשמנה בטנית – לא נכון. השמנה היא תוצאה של תזונה: אם תשמרי על תזונה מאוזנת ותאכלי בהתאם לתפריט בריא שמותאם לאורח חייך, אין סיבה שזה יקרה.

גיל המעבר הוא סימן להזדקנות ולכך שסוף החיים קרוב – לא נכון. בימינו תוחלת החיים עולה מיום ליום, וכיום גיל המעבר הפך לעוד שלב התבגרות בחיינו.

טיפול הורמונלי בגיל המעבר גורם לסרטן – לא נכון. אם מתייחסים למכלול הגידולים הסרטניים שעלולים להגיע עם הגיל ובכלל, הסיכוי לחלות בסרטן כתוצאה מהורמונים הוא נמוך ביותר. הכלל היחיד הוא לא להשתמש בהם יותר מחמש שנים, בהתאם להמלצת רופאי הנשים.

אז האם באמת נגמרו חיי המין?

על הנייר התופעות של גיל המעבר עלולות להישמע מפחידות, אך בפועל ובעזרת טיפול נכון מדובר בעוד חלק מהחיים. כותבת לנו נ', בת 49 שהעדיפה להישאר בעילום שם: "לפני כשנה הבנתי שבעצם אין לי יותר מחזור. בערך באותה תקופה התחלתי להרגיש שאני לא ממש ישנה טוב, מצאתי את עצמי מתעוררת לפעמים בלילה ומזיעה. תהיתי אם אני חולה אבל לא נתתי לזה להשפיע על התפקוד היומיומי שלי. המשכתי להתאמן, לבלות עם חברות, לקיים יחסי מין עם גברים (אני אלמנה) ולהיבדק בבדיקות שגרתיות כמו בכל שנה. השגרה עזרה לי להבין שאלה רק תופעות של גיל ואני אותה אישה כמו שהייתי. לא חוויתי דיכאון רציני. אני יודעת על חברות שהמצב הביא אותן למצבי לחץ ודיכאון. אבל אצלי התופעות היו קלות." אז איך עוברים את הגיל הזה במקסימום הנאה ומיצוי ובמינימום סבל ואי נוחות? הנה סקירה של חלק מהטיפולים שיעזרו לך לעבור בשלום את תקופת גיל המעבר.

אפשר ליהנות מסקס גם בגיל 50 ו-60 | צילום: Shutterstock
אפשר ליהנות מסקס גם בגיל 50 ו-60 | צילום: Shutterstock

איך מטפלים בגיל המעבר? ואיך אדע איזה טיפול מתאים לי?

הטיפול הקונבנציונלי: הורמונים
פרופסור בז'ז'ינסקי מהמרכז לבריאות האישה "הדסה עין כרם" אשר מתמחה בתופעות גיל המעבר מסביר כי הטיפול היעיל ביותר לכל התסמינים הוא טיפול הורמונלי ועד כה אין חדש בטיפול לגיל המעבר. הוא מציין כי ההורמונים מסייעים ומקלים מאוד על התופעות, וממליץ על טיפול ספציפי נוסף כאשר מדובר בתופעות נקודתיות ו/או כאלה שמופיעות בקיצוניות כמו יובש נרתיקי, ירידה בחשק המיני או מצב רוח ירוד. חובה לציין כי טיפול הורמונלי מעל לחמש שנים יכול להעלות במעט סיכוי לסרטן השד.

זהו כאמור הטיפול הקונבנציונלי, אבל במהלך השנים נוספו שיטות וטיפולים שונים, חלקם מתחום הרפואה המשלימות וחלקם מתחום בריאות הנפש אשר הוכחו כמסייעים ומקלים על איכות החיים.

איך מטפלים בדיכאון של גיל המעבר?

מעבר להיבטים הפיזיים, התחושה הכללית היא זו שקובעת איך נחווה את תקופת גיל המעבר. דוקטור לירון בודינגר, מומחית בפסיכיאטריה, מנהלת טיפול יום מבוגרים בבית החולים  "גהה" מסבירה כי כשמדובר בגיל המעבר מדובר ב'תופעת הביצה והתרנגולת': האם כתוצאה מהירידה בחשק מיני, מהשינויים ההורמונליים וההפרעות בשינה, מתחיל דיכאון רגשי מסוים – או שהדיכאון הוא בפני עצמו ונובע מהתבגרות, שינויים בזוגיות, יציאה הילדים מהבית וכדומה.

"למעשה זה לא משנה" מספרת דוקטור בודינגר. "מה שחשוב הוא החוויה הרגשית ואיכות החיים של האישה. יש מרכיב ביולוגי כאמור, ירידה ברמת האסטרוגן, אבל ניתן לטפל באופן רגשי בתופעות הנלוות ולקבל איכות חיים טובה יותר. החברה שלנו מקדשת את הנעורים והכוח ועצם ההגדרה של גיל הבלות וגיל המעבר מסמלת שינוי דרסטי, חותמת לנשיות".

"יש נשים שיגיעו למצב של דיכאון אמיתי, אך הרבה מהן נשים שחוו כבר בעבר תופעות דיכאוניות, ולכן הן יותר 'מועדות לפורענות' רק כ-10-15% מהנשים יחוו דיכאון בשל גיל המעבר, שיכלול תופעות כמו הפרעות שינה, ירידה בתיאבון, חרדה, חוסר ריכוז וחוסר עניין. לעיתים יופיעו גם התקפי פאניקה וקוצר נשימה".

"לא מדובר בדיכאון קליני", מבהיר דוקטור בודינגר. "בכל התסמינים האלה ניתן לטפל. בין אם בעזרת שיחות עם מטפלים רגשיים ומיניים, טיפול קוגנטיבי התנהגותי ובמצבים קיצוניים נוגדי דיכאון מקבוצת תרופת ה-ssri".

לאן נעלם הסקס?

לצד הטיפול ההורמונלי עלתה בשנים האחרונות המודעות לטיפולים המשלימם, ובפרט בתחום הסקס. איריס בר און, מטפלת מיני וזוגית, שבעצמה כבר עברה את גיל המעבר מספרת כי דווקא נשים שאינן נשואות עושות הכל כדי לשמור על הליבידו ולהמשיך לחוות ריגוש מיני, ולכן הן יתמודדות עם פחות תופעות ופאזות דיכאוניות, להבדיל מנשים בוזגיות ארוכת טווח שלא פעם מגיעות לגיל המעבר אחרי תקופה שוחקת גם ככה. "כשיש בן זוג לעיתים קשה לו להכיל ולהבין את הרגישות ואת הסיטואציה, והדבר גורם לעוד יותר כעס ומתחים. היובש בנרתיק גורם לעיתים לכאבים בעת קיום יחסי המין. ישנה רגישות בשדיים. לעיתים מתחילה בריחת שתן קלה. כל אלה תופעות שבן הזוג צריך להבין ולהכיל גם הוא".

שלי ורוד, מומחית במיניות וזוגיות, מרצה ויועצת מינית מוסיפה כי "יש דווקא נשים שחיי המין שלהן השתפרו פלאים עם ההגעה לגיל המעבר. אולי בגלל הניסיון, הטיפול ואולי אף החופש ללא עול גידול הילדים והפרנסה". במקרה ומדובר ביובש נרתיקי קלה ו/או ירידה קלה ביצר המיני, ורוד ממליצה גם על השיטות הביתית הבאות:

משחק מקדים הוא תמיד מומלץ וחשוב, ועל אחת כמה וכמה אצל נשים בגיל המעבר. משחק מקדים הוא לא רק כיף אלא דואג לכך שיזרום מספיק דם לאיברי המין ובכך מעודד את היכולת לחוות אורגזמה והנאה.

שימוש בחומרי סיכוך. גם המלצה זו אינה מוגבלת כמובן לנשים בגיל המעבר, אך חשובה במיוחד בשלב זה כדי למנוע יובש נרתיקי ותחושת "שריטות" או כאב בעת החדירה. חשוב למרוח מספר פעמים בעת קיום היחסים.

שימוש בתוספי תזונה. תוסף התזונה "פמארל" למשל משקם את רשמת הנרתיק ובכך עוזר בשיפור החשק המיני, והוא מומלץ לנשים שהגיעו לגילאי 40-50.

קריאת ספרים אירוטיים. תופעת "חמישים גוונים של אפור" ממש לא מאחורינו. ורוד ממליצה על קריאה ספרות אירוטית דווקא בגיל המעבר: "הספרים מעוררים את החשק, מרחיבים את עולם המיניות שלנו ופותחים פתח לרעיונות ולחוויות נוספים". עוד דברים שיחזקו את עולם המיניות הם סדנת עיסוי אירוטי עם בן הזוג, סדנאות טנטרה, קניית אביזרי מין – גיל המעבר הוא הזמן להפסיק להתבייש ולהתחיל לגלות מה מהנה ומרגש אתכן.

אין גיל מאוחר מדי לבדוק ולחקור מה עושה לכן טוב במיטה | צילום: Shutterstock
אין גיל מאוחר מדי לבדוק ולחקור מה עושה לכן טוב במיטה | צילום: Shutterstock

טיפולים לא קונבנציונליים

הורמונים הם אולי הטיפול המומלץ ביותר, אך לא היחיד. לפי הרפואה הסינית גיל המעבר קשור קשר ישיר לכליות, מספר לנו טל אליאס, מטפל ברפואה סינית במרפאת כללית רפואה משלימה."ירידה באנגריית הכליות מובילה לירידה בחשק המיני. האיזון נפגע ואנחנו נבחין בירידה של נוזלי גוף, דבר שיתבטא ביובש נרתיקי והזעה, ולכן גם יופיעו כאבים בעת קיום יחסי מין וירידה בחשק המיני. במקרה הזה הטיפול יהיה משולב ויכלול דיקור, נטילת צמחי מרפא שנרקחים באופן אישי ותזונה מותאמת אישית".

עוד תחום שיכול לספק הקלה על התסמינים הוא לא אחר מתחום הכירופרקטיקה. רונן מנדי, דוקטור לכירופרקטיקה ולשעבר נשיא אגודת הכירופרקטים בישראל מטפל בתסמיני גיל המעבר כבר 25 שנים ומסביר את הקשר: "כתוצאה מההתבגרות לאורך השנים ולאורך סיום ההריונות והלידות חלות תזוזות קטנות אך משמעותיות בחוליות הגב. חלק מהן מתרחש בחוליות המצויות מאחורי שיער הערווה, ולכן יש השפעה גם על הסיכוך הטבעי בנרתיק, היצר המיני ומצב הרוח. בגיל הפוריות מופרשים הורמונים שונים, חלקם מאפשרים לאגן להתרחב בעת היריון. אך בגיל מבוגר יותר תופעה זו של הרפיית שרירי האגן תורמת לתופעות כמו בריחת שתן ואובדן יציבות באגן. האגן נוטה קדימה או שנוצר קיבעון במפרקים. כל הבעיות האלו קורות כתוצאה משינויים מבניים ויכולות להיות מטופלות". ד"ר מנדי מבטיח כי הכירופרקטיקה יודעת לזהות ולטפל במקרים אלה, ובכוחה להחזיר את התשוקה והמיניות בקלות וזאת ללא התערבות הורמונלית או רפואית.