גם בריא וגם טעים: הירקות, הפירות והתבלינים שיעזרו לכם לעבור את החורף בשלום

ירקות חורף שישדרו לכן כל תבשיל | צילום: shutterstock
ירקות חורף שישדרו לכן כל תבשיל | צילום: shutterstock

השנה החורף בעייתי במיוחד עם קורונה מצד אחד ושפעת מצד שני. אז מה עושים? הכנו רשימה של רכיבים סופר טעימים שישדרגו את המתכונים החורפיים ויתנו בוסט של בריאות לכל מנה

 

אחת הסיבות לאכול בחורף היא כדי לחמם את הגוף. לא בכדי אנשים שותים חליטות ואוכלים מרקים חמים בחורף, אנחנו פשוט רוצים להתחמם. לא מדובר רק בטמפרטורת ההגשה של האוכל, שכן למזונות שונים יש אנרגיה מחממת. ג'ינג'ר וצ'ילי, למשל, יגרמו לתחושת חום בגוף גם בצורתם הטרייה והלא מבושלת. מזונות בעלי אנרגיה מחממת ניתן להוסיף לתבשילים או לשלב בחליטות, בכדי לתמוך בתפקוד התקין של מערכות שונות בגוף – אותן מערכות שבחורף זקוקות לחיזוק. כך, שילוב של צמחי מאכל ומרפא יכול למעשה לסייע לנו לשמור על עצמנו מפני תופעות חורף נפוצות כמו שיעול, צינון, שפעת, גודש בדרכי הנשימה ועוד מיני רעות שפוקדות אותנו במהלך העונה הקרה.

אז איך הופכים את מזונות החורף לבריאים יותר? הנה כמה צמחים ורכיבים שכדאי להוסיף לתפריט המרקים והתה החורפיים שלכם:
אכיניצאה
האכיניצאה הגיעה אלינו מצפון אמריקה מהרפואה האינדיאנית המסורתית. טרם המצאת האנטיביוטיקה, משנת 1916 ועד 1950 היא שימשה כתרופה לכל דבר בארצות הברית והייתה רשומה ככזו באופן רשמי בספר התרופות (פרמקופיאה), לטיפול בהצטננות, שפעת, דלקות גרון ועוד.
כיום עדיין משתמשים רבות באכיניצאה בנטורופתיה וברפואת הצמחים, והיא מהווה צמח מפתח לטיפול בשפעת והצטננויות. מחקרים מדעיים מצאו שהאכינצאה מפעילה רכיבי חיסון בגוף שגורמים להפחתת התגובה הדלקתית ובכך להקלה על תסמיני שפעת והצטננות וקיצור זמן המחלה.

כיצד לשלב בתפריט?
אפשר להכין חליטות מפרחי אכינצאה: 1-2 כפיות לספל מים רותחים.

מעולה לטיפול בהצטננות, שפעת ודלקות גרון, אכיניצאה | צילום: shutterstock
מעולה לטיפול בהצטננות, שפעת ודלקות גרון, אכיניצאה | צילום: shutterstock

 

אסטרגלוס
זהו צמח מרפא מהרפואה הסינית המסורתית שקנה לעצמו מוניטין רב גם במערב. ברפואת הצמחים הוא משמש לתמיכה בתפקוד תקין של מערכת החיסון ואף נודעת לו השפעה אנטי-ויראלית, ובכך הוא מסייע להתחזק בעונה הקרה ולהתמודד עם נגיפי השפעת. בסין מבשלים את השורש במרק ומוסיפים לו עוף וירקות – לשם חיזוק חיסוני של הגוף בחורף, ואפשר גם להכין מהאסטרגלוס חליטת תה טעימה.

כיצד לשלב בתפריט?
ניתן להוסיף שורש אסטרגלוס למרקים. יש לו טעם מתקתק עדין שמזכיר במעט את טעמו של תפוח האדמה. ניתן להכין חליטה על ידי הבאה לרתיחה של כפית מהשורש ובישולה על אש קטנה למשך 15 דקות.

סמבוק שחור
כשהשפעת מתקרבת כדאי להצטייד בפרחים ובפירות מיובשים של סמבוק שחור. מחקרים שבדקו את הצמח מצאו כי כאשר משלבים את הסמבוק בפורמולה צמחית הוא מסייע בהפחתת הפרשת ליחה ולהקלה על גודש באף, ניקוז נוזלים וכאבי ראש על רקע גודש. הוא נמצא כיעיל במיוחד אם נוטלים אותו תוך 24-48 שעות מתחילת תסמיני השפעת.

כיצד ניתן לשלב בתפריט?
ניתן להכין חליטה משילוב של הפרחים והפירות. הוסיפו חצי כפית פירות מיובשים וחצי כפית פרחים מיובשים וחלטו בספל מים רותחים ל- 15 דקות.

כשהשפעת מתקרבת כדאי להצטייד בפרחים ובפירות מיובשים של סמבוק, סמבוק שחור | צילום: shutterstock
כשהשפעת מתקרבת כדאי להצטייד בפרחים ובפירות מיובשים של סמבוק, סמבוק שחור | צילום: shutterstock

 

קינמון
המרפאים הסינים משתמשים בו כבר מאות שנים לחיזוק אנרגיית הגוף בחורף. על פי הרפואה הסינית, קליפת הגזע של עץ הקינמון הדומה בצורתה לארובה, משמשת לחימום מרכז הגוף – בדיוק כשם שתפקיד הארובה לחמם את מרכז הבית. משקאות הקינמון האהובים לשתייה בחורף, דוגמת סיידר תפוחים, יין חם או תה צ'אי הודי אשר מורכב מציפורן, קינמון, הל, פלפל שחור וג'ינג'ר, גם יערבו לחיך וגם יחממו את הגוף ויתמכו בו בחורף מבחינה אנרגטית.

המרפאים הסינים משתמשים בו  מאות שנים לחיזוק אנרגיית הגוף בחורף | צילום: shutterstock
המרפאים הסינים משתמשים בו  מאות שנים לחיזוק אנרגיית הגוף בחורף | צילום: shutterstock

 

בכדי שתוכלו להרוויח את המקסימום מצמחי הפלא הללו, מומלץ לגשת לבית הטבע או רשת
הפארם הקרוב לביתכם ולצרוך פורמולה המשלבת יחד בסינרגיה תמציות צמחים מרוכזות,
בנוזל או בטבליות, מהאכינצאה, האסטרגלוס, הסמבוק והקינמון. מומלץ לבחור בתמציות צמחים שהופקו בשיטת 'המיצוי השלם', השומרת על כל הרכיבים החשובים והעדינים שבצמחים.

תוסיפו בוסט לתבשיל
בחורף ממילא מרבים לבשל ולאכול תבשילים ומרקים, אז למה לאלהוסיף לקדרה כמה מרכיבים שיעלו את ערכה התזונתי? אלה הרכיבים שיתרמו לחיזוק מערכת החיסון שלכם בחורף:
ירקות כתומים – ירקות מבושלים או מוקפצים ככלל מעניקים אנרגיה מחממת ומקלים על העיכול, לכן בעונה הקרה מומלץ במיוחד לשלב בתבשילים ירקות כתומים כמו בטטה, גזר ודלעת.

ירקות מבושלים או מוקפצים ככלל מעניקים אנרגיה מחממת ומקלים על העיכול, ירקות כתומים | צילום: shutterstock
ירקות מבושלים או מוקפצים ככלל מעניקים אנרגיה מחממת ומקלים על העיכול, ירקות כתומים | צילום: shutterstock

 

קטניות ודגנים
 אין כמו מרק עדשים או מרק שעועית כדי לחמם את הגוף בחורף, קטניות ככלל מומלצות לשילוב בתבשילי החורף, וכדאי להוסיף להם גם דגנים מלאים כמו אורז מלא, גריסים או כוסמת כדי ליהנות מרכיבים תזונתיים רבים.
שום – השום שמוצא את דרכו כמעט לכל תבשיל ומרק הוא למעשה צמח מרפא עתיק יומין אשר מיוחסות לו תכונות של חימום הגוף. השום מסייע לחיזוק מערכות רבות בגוף כמו המערכת החיסונית, מערכת הנשימה, מערכת העיכול, המערכת הקרדיו-וסקולרית ועוד.

כורכום
צמח הפלא מהרפואה ההודית, שהופך בשנים האחרונות לפופולארי יותר ויותר ונמצא בשימוש כצמח מרפא כבר דורות רבים הוא כמובן הכורכום והרכיב הנודע שבו – הכורכומין. הכורכום משמש לסיוע במצבים בריאותיים שונים הקשורים למחלות עיכול, נשימה, מפרקים, לב וכלי דם והרשימה עוד ארוכה. תוספת של כורכום לתבשיל שלכם תייצר לא רק טעמים טובים אלא גם הרבה בריאות.

כורכום | צילום: shutterstock
כורכום | צילום: shutterstock

 

תבלינים
תבלינים כמו זרעי חרדל, צ'ילי, הל, טימין, אורגנו ואפילו פלפל שחור הם תבלינים בעלי אנרגיה מחממת אז כדאי לשקול להוסיף אותם לתבשילים השונים, כמובן לפי הטעם. שיהיה לכם חורף חם, טעים ובריא.
התוכן במאמר זה הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד, והמידע בו אינו התוויתי ואינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת והוא לא מיועד להנחות את הציבור או לשמש לגביו כהמלצה או הוראה או עצה לשימוש או שינוי או הורדה של תרופה כלשהי, ואין בו תחליף לייעוץ רפואי פרטני אואחר. נשים בהיריון, מניקות, ילדים, אנשים החולים במחלות כרוניות והנוטלים תרופות
מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בתוספי תזונה.