מאשהו בריא

פולי המאש, קטניה עם ערכים תזונתיים בריאים אף יותר

88 שיתופים | 132 צפיות

חלק גדול מהתפריט שלנו, במיוחד של צמחונים וטבעונים שלא אוכלים בשר, הוא ירקות וקטניות, עד כדי כך שהקטניות מכונות "בשר לעניים". מכל הקטניות, פולי ה"מאש", הנקראים גם "מונג" או "קלמנטה", שונים בצורתם ובערכם התזונתי. צבעם ירוק עם פס לבן עדין בצד, והם נפוצים מאוד באסיה, שם נוהגים לאכול אותם כשהם מונבטים, כאשר תהליך ההנבטה מגביר את נוכחות החומרים התזונתיים שאנחנו רוצים לקבל מהם.

פולי המאש נחשבים למועדפים ביותר לשימוש בסלטים ובמתכוני המוקפצים למיניהם. הם בעלי ערך תזונתי גבוה ומהווים תחליף מצוין לחלבונים מהצומח.

ד"ר אביטל סבג-חורש, מומחית לתזונה טבעית, מסבירה כי פולי המאש שייכים למשפחת פולי הכליה (Kidney Beans), על שום צורתם החיצונית, המזכירה את הכליה האנושית. לעומת קטניות אחרות שצומחות כשיחים, המאש צומח בתרמילים הגדלים באשכולות דמויי רגלי תרנגולת. בכל אחד מהתרמילים משתנה הצבע מירוק לסגול כהה ומכיל 14-10 זרעים ירוקים קטנים. התרמילים נוצרים לאחר הפריחה, ואלה מכילים את הפולים.



הולך טוב עם יוגה <br /> אילוסטרציה: stock.xchng" src="https://atmagil-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/misc/prev_images/pagemodule/image1/610/610/yogawoman.jpg?1154537339" />                             </p>
<div>הולך טוב עם יוגה <br /> אילוסטרציה: stock.xchng</div>
</p></div>
<h2>משיכה למתוק</h2>
<p>הרפואה ההודית הקפידה להשתמש בפולי מאש כבר לפני כ-5,000 שנה. לפי תפיסתה, הדרך לריפוי האדם צריכה לשלב אורח חיים נכון, עם תרגילי יוגה ומדיטציה, תוך דגש על איכויות המזון, כשלפולי המאש יש תפקיד חשוב בכך. מהודו יצא שמם של פולי המאש גם לשאר ארצות אסיה, וגם בהן הם קיבלו את היחס המגיע להם. </p>
<p>לפי הרפואה הסינית, מסבירה ד"ר סבג-חורש, לפולי המאש יש איכות "קרירה" המסייעת לאנשים הסובלים מסימני חום כמו הזעה, עצירות, כולסטרול גבוה, סוכרת, לחץ דם גבוה, השמנה, עצבנות או שתן כהה. בספרות הרפואית הסינית מצוינות גם איכויותיהם של פולי המאש בסיוע לירידה במשקל, משום שהחלבונים שבהם מועילים למערכת חילוף החומרים.</p>
<p>טעמם של פולי המאש הוא מתקתק, הם אינם מכילים סוכרים או שומנים, ולכן מהווים ברירת מחדל בריאה יותר. בתורת חמשת האלמנטים של הרפואה הסינית, הטעם המתוק ידוע כטעם המשויך ליסוד האדמה, המשפיע על הקיבה והטחול, וכן על יצירת האנרגיה לגוף. כשאנו חשים עייפות ומשיכה למתוק, הנורה הראשונה שצריכה להידלק היא זו של חוסר איזון ביסוד האדמה.</p>
<p> לכן, מדגישה ד"ר סבג-חורש, חשוב שנאכל בצורה מאוזנת, ונרכיב את התפריט שלנו ממזונות בעלי ערך תזונתי שיתרמו ליצירת האנרגיה בגופנו. "שילוב חכם של קטניות לצד דגנים מלאים, כמו למשל אורז מלא עם מאש בקארי, יספק לגופנו חלבון מלא, נקי מרעלים ופסולת. ארוחה כזאת תגביר את האנרגיה בגוף, תרגיע את מערכת העצבים, ותמלא אותנו בחיוניות".</p>
<p></p>
<div class= חלבונים מן החי לא תמיד מספיקים <br /> אילוסטרציה: stock.xchng" src="https://atmagil-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/misc/prev_images/pagemodule/image1/611/611/meat.jpg?1154537701" />                             </p>
<div>חלבונים מן החי לא תמיד מספיקים <br /> אילוסטרציה: stock.xchng</div>
</p></div>
<h2>מקור חלבוני מן הצומח</h2>
<p>בימינו, מומחי תזונה מציינים את פולי המאש כמקור מצוין לחלבונים, פחמימות וברזל. יש בהם ויטמינים חשובים כניאצין או ויטמין E, המנקים את השומנים והכולסטרול השוקעים בעורקים ועלולים להביא לחסימתם. מרכיבי המגנזיום במאש יעילים לאיזון המערכת ההורמונלית ולהרגעת הנפש.</p>
<p>ד"ר אביטל סבג-חורש מסבירה כי "החלבונים מספקים לגוף את חומרי הבניין שמהם הוא מפיק אנרגיה ודם, ומזין באמצעותם את מערכות הגוף השונות. תזונה לא מאוזנת עלולה להביא למחסור בחלבון ברקמות הגוף, ולהיחלשות השרירים, המכילים את רוב החלבון. אומנם תזונה מן החי היא מקור לא אכזב לחלבונים, אך לצד החלבונים הבשר מכיל כולסטרול, או שומנים רוויים. לעומת זאת, פולי המאש, כמו קטניות אחרות, הם גם מקור עשיר לחלבונים, דלים בשומן, וכיוון שהם באים מן הצומח הם אינם מכילים כולסטרול".</p>
</p>
<p style=