קטוף אותי

משק ז"ק. צילום: אורלי גנוסר
משק ז"ק. צילום: אורלי גנוסר

אחרי חורף שופע גשמים, מגיע אביב שמלבלב בשלל פריחות ומניב פירות נהדרים על השיחים ועל העצים. זה אומר שעונת הקטיף העצמי החלה, אז הושט היד וקטוף אותם

88 שיתופים | 132 צפיות

אחת החוויות המהנות ביותר לילדים היא קטיף עצמי – חוויה חקלאית מסקרנת וכיפית המזמנת חיבור לטבע. אם תשאלו אותי, מי שהמציא את רעיון הקטיף העצמי הוא גאון. הטרנד הזה התחיל בארצות הברית בקטן, ומשם התרחב ואומץ בעוד כמה מקומות על הגלובוס. אצלנו התחיל השיגעון בקטיף של פירות יער ודובדבנים באזור הגולן, אבל מאז לקחו את זה החקלאים צעד אחד ענק קדימה. במקום להקצות חלקה לקטיף עצמי, הם יצרו מתחמי קטיף ייעודיים שהפכו לאתרי תיירות פופולריים בעונה, עם פעילויות ואטרקציות משלימות, ובמקום להתמקד רק בזן אחד או במשפחה מסוימת של פירות, גדל היצע התוצרת וכתוצאה מכך התרחב ארסנל הקטיף. עוד שינוי שחל בעקבות זאת הוא שכעת יש כמעט בכל השנה קטיף כזה או אחר, ואם בעבר התמקדה הפעילות בצפון, הרי שכיום אפשר לחוות אותה בכל רחבי הארץ.

חודש מאי נחשב עדיין ליריית הזינוק של עונת הקטיף העצמי, שבשנים האחרונות נמתחת עד סוף הקיץ. בטווח הזמן הזה אפשר לגלות תוצרת חקלאית מתוקה ואף ייחודית ולהתענג על טעמים משכרים של פירות אקזוטיים לצד פירות אירופיים וארצישראליים. מחירי הקטיף העצמי מתחילים ב-20 שקל לאדם וכדאי לברר מראש מה המצב על העצים והשיחים.

דובדבנים בעין זיון. צילום: אורלי גנוסר
דובדבנים בעין זיון. צילום: אורלי גנוסר

רמת הגולן: פירות אדומים

אזור הגולן מצטיין בעיקר בפירות יער, במיני תותים ובדובדבנים – כולם חובבי קור מושבעים. החורף האחרון, שהיה מקפיא להפליא, הוא ערובה לתנובת הפרי הנאה שמחכה על העצים ועל השיחים. חשוב לציין שקטיף הדובדבנים נמשך כחודש בלבד (בדרך כלל מתחילת מאי, תלוי במזג האוויר) ולא כדאי לפספסו!

במשק לוי שבמושב שעל מציעים דובדבנים, שלל פירות יער וזנים רבים של תותי עץ בשטח של 30 דונם. הקטיף כאן נמשך עד אוקטובר והפירות מתחלפים, אבל בכל רגע נתון יש חמישה-שבעה סוגי פרי. המקום מציע גם אופציית לינה ב-28 חושות משודרגות וטיולי ג'יפים. סגור בשבת. טלפון: 052-4600465.

במושב אודם ההיצע דומה, עם דובדבנים ופירות יער כגון פטל, אוכמניות, חזרזר, דומדמניות ותותי עץ מכמה זנים, והחל מיולי אפשר לקטוף גם פירות נשירים (תפוחים ועוד). טלפון: 054-2600130.

בבוסתן בראשית שבעין זיוון, מחכה לכם שטח של מאה דונם הגדוש בעצי פרי אופייניים לעונה ובהם דובדבנים ופירות יער מזנים שונים. אליהם מצטרפים בחודש יולי גם פירות נשירים כמו נקטרינות, אפרסקים ותפוחים, כך שעד סוף אוגוסט תמיד אפשר למצוא כאן משהו לקטוף ולזלול. במקום יש בית קפה ופינות ישיבה יפות וכן הרבה אטרקציות לילדים, כמו טיול בטרקטור ועגלה במטעים, רכיבה על סוס פוני, ערסלים, פינת חי ועוד. שימו לב שחלקת הדובדבנים נפרדת ואסור לצאת מתוכה עם פירות לאכילה אל פינות הפיקניק שבמתחם. טלפון: 04-6993610.

 גליל מערבי: פירות אקזוטיים

במושב בן עמי הסמוך לנהריה, יש חלקה אורגנית מיוחדת במינה. שמואל לנדאו הוא חקלאי ותיק, עם יותר מ-50 שנות ניסיון, והוא גם האיש שהפך את הפסיפלורה, את הפיטנגו ואת תותי העץ לגידולים מסחריים ובעצם הפיץ את בשורתם בקרבנו. במתחם שלו הוא מטפח פירות אקזוטיים מכל העולם עם שמות משונים. כך למשל, אפשר להתענג אצלו על תות פקיסטני שאין דומה לו. מדובר בתות מוארך, מתוק במיוחד, שמתמכרים אליו בקלות (ואפשר לרכוש אצלו שתילים). מלבדו גדלים בחלקה החל ממאי גם תותי עץ אדומים ולבנים, שסק, פטל שחור ואדום וכן פיטנגו ובן דודו – ריו גראנדה – הדומה לו. ביוני מצטרפים מיני שזיפים, כמו הזן השחור (קרסיה) והזן המטלי, וכן דובדבן קפולין שטעמו חמצמץ-מריר. ביולי נוסף גם וואמפי (קרוב משפחה רחוק של משפחת ההדרים) ואם מזג האוויר לא ישתגע, הקטיף יימשך עד אמצע אוגוסט. שימו לב שבאמצע השבוע יש לתאם מראש את הביקור. טלפון: 050-5461981, 050-6949882.

תות עץ במשק ז"ק. שדה יעקבצילום: אורלי גנוסר
תות עץ במשק ז"ק. שדה יעקב
צילום: אורלי גנוסר

עמק יזרעאל: פירות, ירקות ותבלינים

משק ז"ק נמצא על אם הדרך במושב שדה יעקב. בני המשפחה עמלים על הרחבת היצע הפירות לקטיף עצמי ומצליחים לא רע. במשק מתחיל הקטיף מוקדם יחסית, עם הופעת תותי העץ שהראשונים שבהם מבשילים כבר באפריל. החל ממאי מצטרפים אליהם זני תותים נוספים וגם פיטנגו וזנים שונים של פטל, שחלקם מאחרים להבשיל ומאריכים מאוד את תקופת הקטיף. לצד קטיף פירות יש במקום גם קטיף של ירקות עונה (עכשיו גדלים חצילים, עגבניות, שעועית ועוד) ושל עשבי תבלין שמקפיצים כל ארוחה. ההפתעה השווה ביותר היא חלקת תאנים מסוגים שונים שמצטרפת ביולי, וחובבי תאנים שכמותי ישמחו לנטות אוהל במקום ולא לעזוב. הקטיף יימשך כאן עד סוף אוגוסט. סגור בשבתות ובחגים. טלפון: 050-5530862.

 

גוש עציון: דובדבנים ליום אחד

מדי שנה, בסמיכות לחג שבועות (יש לברר תאריך מדויק בטלפון), מתקיים בגוש עציון פסטיבל דובדבנים. הפסטיבל נמשך יום אחד ובמהלכו הציבור מוזמן להשתתף בקטיף עצמי ובמגוון אירועים. בקיבוצי הגוש יש כ-350 דונם של מטעי דובדבנים כחלק ממערך חקלאי נרחב, אבל חוויית הקטיף העצמי היא בשטחי קיבוץ ראש צורים ורק במסגרת הפסטיבל. בפסטיבל מתקיימים גם מופעים, פעילויות שונות לילדים, דוכני מזון, שוק איכרים גדול וטעימות של שף הפסטיבל (02-9933863).

מלוא הטנא. צילום: אורלי גנוסר
מלוא הטנא. צילום: אורלי גנוסר

ערבה: ירקות מלוא הטנא

מושב עין יהב שבצפון הערבה הוא מושב חקלאי ותיק ומשגשג בדרך כלל, שחווה לאחרונה פגיעה קשה בעקבות המצב הכלכלי בעולם. בין החממות ובתי הרשת נחבאת פינה אחת קסומה שמאפשרת למטיילים באזור לפגוש את החקלאות המקומית מקרוב. ב"מלוא הטנא" אפשר במהלך חודש מאי להתנסות בקטיף עצמי של ירקות, שהם גולת הכותרת של גידולי הערבה וששמעם יצא למרחוק. בבית רשת המשתרע על פני כחמישה דונמים מצטופפים כ-20 סוגי עגבניות ועגבניות שרי, שלושה מיני פלפלים (אדום, כתום וצהוב) ושלושה זנים חריפים כך שמובטח לכם קטיף צבעוני ושמח. המבקרים מוזמנים לאכול כאוות נפשם מן הירקות שבמקום ומקבלים גם מכל פלסטי של כ-300 גרם כדי לקחת את התוצרת הביתה. קטיף של כמות גדולה יותר מותנה בתשלום נוסף. טלפון: 052-2913379.

קוטפים ותורמים

קטיף מיוחד במינו מציע לקט ישראל, ארגון הצלת מזון שמוכר גם כבנק המזון הלאומי של ישראל. הארגון, שמעביר עודפי מזון לנזקקים ותומך בהם באמצעות עמותות סיוע, עושה זאת בין היתר דרך קטיף בשדות חקלאיים. לארגון יש שטחי חקלאות, בצפון ובדרום, ולאורך השנה מתקיימים בהם קטיפים של מתנדבים ומשפחות. אלה זוכים לסייע במיזם יוצא דופן, אבל בעיקר נהנים מחוויה מיוחדת של קטיף עם תרומה לקהילה. הפעילות היא מן הסתם ללא תשלום, אך נדרשת הרשמה מראש באתר, שבו אפשר גם למצוא מידע חיוני ועדכונים. מי שמעוניין מוזמן להכניס את פרטיו, לקבל מידע שוטף על הפעילות ועל הקטיפים הבאים ולהיות חלק ממעגל של מתנדבים, שתורמים למען רווחתם של אלה שידם אינם משגת רכישת מזון. מומלץ בחום!

טלפון: 09-7441757, אינטרנט: leket.org