היי מוכנה

לא רק קורס הכנה ללידה | צלם: סטודיו שולמן
לא רק קורס הכנה ללידה | צלם: סטודיו שולמן

מתכוננת לקראת הלידה הקרבה? 10 טיפים שיעזרו לך להיערך בקלות לרגע הגדול

88 שיתופים | 132 צפיות

1. תבדקו את זה

לקראת הלידה חשוב לבצע בדיקות דם עדכניות (שבוע עד עשרה ימים לפני הלידה). כמו כן, מומלץ לבצע בדיקת GBS הנעשית בחודש התשיעי בסמוך למועד הלידה הצפוי. מדובר במשטח פשוט המבוצע עצמאית או על ידי רופא נשים. המטרה היא לבדוק נוכחות של חיידק סטרפטוקוק מסוג B בפתחי רצפת האגן. בחלק מחדרי הלידה שואלים על קיומו של החיידק כדי לתת אנטיביוטיקה כמניעה לאם ולתינוק. אין חובה לבצע את הבדיקה, אך כדאי לדעת.

2. שקט, לומדים

את קורס ההכנה ללידה מומלץ להתחיל בין השבועות 32-29 להריון ולסיימו לפני שבוע 36. זאת כדי שהחומר יישאר טרי בזיכרון ובגוף, וכדי שנספיק לסיים את הקורס לפני הלידה ובסמוך לה. הכנה טובה ללידה כוללת תרגול מעשי, הכרת שלבי הלידה והצפוי בהם, עקרונות הלידה, דרכים לעזור ליולדת, שימוש במשככי כאבים – כולל משככים טבעיים, נהלים בחדר הלידה, הכנה להנקה, משכב לידה והדרכה ראשונית בסיסית לטיפול בתינוק.

3. להכין את הדרך

הפרינאום הוא האזור שנמצא בין פתח הנרתיק לפי הטבעת. בלידה, לקראת יציאת התינוק, הפרינאום נמתח ועלול להיקרע. כדי למנוע קרע בלתי מבוקר המיילדת עשויה לבצע חתך (אפיזוטומיה). עיסוי פרינאום טרם הלידה ובמהלכה עשוי למנוע חתכים וקרעים (מחקרים מעידים על הצלחה ברוב המקרים). את העיסוי מבצעים מדי יום החל משבוע 36, לאחר מקלחת, כשהגוף רגוע ובידיים נקיות (מוזיקת רקע ונר דולק תורמים לאווירה), עם שמן שקדים (כדי למנוע פטריות בנרתיק) שנקנה בחנות טבע. העיסוי נמשך שתיים-שלוש דקות ומתבצע בצורת U כלפי מטה. בכל מקרה, כדי לא לגרום נזק, יש לבצע את העיסוי רק לאחר הדרכה אצל אשת מקצוע. אפשרות נוספת להגמשת הפרינאום היא שימוש במכשיר האפינו.

4. זה תהליך

על הלידה אפשר ללמוד דרך ספרים ואתרי אינטרנט המעניקים ידע תיאורטי, אך ההכנה הטובה ביותר היא הכנה תהליכית הנמשכת על פני ההריון כולו (ובמיוחד מהשליש השני), כוללת גם את התקופה שלאחר הלידה ומשלבת פעילות גופנית בהנחיית מדריכים מוסמכים לליווי נשים בהריון. זאת מכיוון שהכנה ללידה היא לא רק מנטלית, אלא גם גופנית – תרגול הגוף יקל על לקיחת אחריות בלידה, יסייע להתמודדות עם הצירים ולהתקדמות העובר לעבר תעלת הלידה.

5. נוסע למקום מוכר

אין ספק שהיכרות מוקדמת עם המקום שבו אתם עומדים ללדת תסייע להורדת המתח. לכן מומלץ לגשת לסיור בבית החולים המיועד, המאפשר להתרשם מחדרי הלידה וממחלקת היולדות ולהכיר את הנהלים. כיוון שזוגות רבים רוצים להתרשם, הסיורים הללו לרוב מלאים, לכן רצוי לתאם תאריך לסיור כבר משבוע 20.

6. שיעורי בית

כחלק מההכנה המעשית ללידה, מומלץ ליצור בבית "תחנות" שבהן תתמודדי עם הצירים בשלבים הראשונים, במקרה שהלידה מתחילה בצירים ולא בירידת מים. תחנות כגון: כדור פיזיו לישיבה ליד שולחן נמוך שעליו כרית תומכת גדולה שאפשר להישען עליה עם הגוף; ספה עם משענת לעמידת שש; שולחן גבוה שעליו אפשר להיתמך בעמידה; מעקה שאפשר להיתלות עליו; שרפרף נמוך ועוד. הכנה מראש ותרגול משותף יעזרו לכם להתמודד בזמן אמת עם השלב הראשון של הלידה עד ליציאה לבית החולים.

7. הכנה להנקה

הרגע שאחרי הלידה קורה מייד אחריה, ולכן חשוב להתכונן אליו מראש, במיוחד אם רוצים להיניק. הכנה להנקה טרם הלידה תסייע להנקה מוצלחת. הנקה אינה דבר ברור מאליו שקורה באופן אוטומטי ומיידי. יש צורך ללמוד כיצד לחבר את התינוק נכון כך שלא יכאב ולא ייווצרו פצעים, להכיר תנוחות הנקה, לדעת באיזו תדירות מיניקים, לזהות מתי התינוק רעב, ועוד.

8. תיק מתוקתק

אז מה כדאי לקחת בתיק לחדר הלידה? תיק מעקב הריון, בקבוק מים עם פקק ספורט (נוח ונגיש להרטבת הפה ולשתיית לגימות קטנות בתנוחות שונות), אסלוניות לשירותים, מגבונים לחים, שמן עיסוי לאזור האגן (הסאקרום) בזמן הצירים, שמן שקדים סגור לשלב השני, חיתול בד שאפשר להרטיב ולרענן באמצעותו את היולדת, מצלמה (עם כרטיס זיכרון ריק וסוללות מלאות), מוזיקה (אפשר להטעין שירים בנייד), מטען לניידים, כפכפי אצבע לחדר הלידה ולמקלחת, חלוק רחצה או מגבת גדולה, כריך למלווה, אגוזים ותמרים לנשנוש מהיר ומחזק, תחבושות היגייניות, תחתוני רשת חד פעמיים לאחר הלידה ותרסיס או משחה לפרינאום.

9. קחו נשימה

השתדלו לשבת כל יום כמה דקות ביחד (אבל אפשר גם לבד) ולנשום נשימות רגועות ומודעות כשהידיים על הבטן. במצבים כאלה זרימת הדם והחמצן לעובר טובה יותר. ברוב הפעמים אף תרגישו שהוא נע בבטן ומגיב אליכם. זה הזמן גם לדמיין את הלידה שאתם רוצים, לשאוף פנימה ביטחון ואמונה בעצמכם, בגוף שיודע ללדת ובעובר שיודע את הדרך, ולנשוף החוצה מתח וחרדות מיותרות. תרגול מודע של נשימות, הרפיה ודמיון מודרך יעזור מאוד בזמן הלידה.

10. הקן המתמלא

תופעת הקינון נפוצה בשליש האחרון של ההריון. הכינו מבעוד מועד את הציוד הבסיסי שתזדקקו לו לאחר הלידה (יש המבקשים מהסבתא לכבס את בגדי התינוק, ומזמינים את הריהוט לתינוק מבלי להביאו הביתה). כנסים לזוגות בהריון שנערכים על ידי בתי היולדות בשיתוף מגזין "הורים וילדים" הם מקום מצוין לקבל מידע, דוגמיות ומוצרים ראשוניים לטיפול בתינוק, שטוב שיהיו בבית.

צילום: סטודיו שולמן

ייעוץ מקצועי:
רות עוז שלם – בעלת תואר שני MPH בבריאות הציבור ותואר ראשון בחינוך גופני ומחול ובעלת האתר "גוף שלם". מדריכה מוסמכת לנשים בהריון ולאחר לידה, תומכת לידה ומקדמת בריאות.

סטודיו שולמן:
http://shulmanphoto.co.il