המוציאה לאור

המיילדת שם בשעות הקריטיות, והיא הראשונה שאוחזת בעולל

88 שיתופים | 132 צפיות

השנים האחרונות מיטיבות עם נשים הרות. מנשים המהדסות באיטיות, מלאות חששות, כאלה שכל גילוי תשומת לב ואמפתיה מצד הממסד הרפואי נתפס אצלן כפלא קטן, הפכנו לאסרטיביות, בטוחות בכוחנו וביכולותינו ובעיקר – מחוזרות על ידי מחלקות הלידה של בתי החולים. שם, בצומת הזה של חיינו, מחכות לנו המיילדות, נותנות את הלב והנשמה, מסייעות לנו לעבור בהצלחה את השינוי הגדול – הפיכתנו להורים.

זורמת עם האישה

לא פשוט להיות מיילדת מורשת. מועמדות לקורס מיילדות חייבות להיות בעלות תעודת אחות מוסמכת קבועה ברישוי משרד הבריאות, ניסיון מעשי רב ותואר אקדמי בסיעוד. הקורס עצמו אורך תשעה חודשים. לפני כן, על המועמדות לעבור מבחני מיון של בתי הספר לסיעוד המקיימים את התוכנית, ולעיתים אף ועדות קבלה. בתום הקורס מצפות להן בחינות ממשלתיות שעליהן לעבור בהצלחה. "המיילדת היא הסניגורית והנציגה של היולדת בחדר הלידה", מחזקת את דעתי ורדה מרגלית, יו"ר ארגון המיילדות בישראל ואחות אחראית של חדר הלידה בתל השומר. "יחד עם זאת, היא אינה יודעת יותר מהאישה מה טוב עבורה. אנחנו בהחלט מעודדות את הנשים להגיע עם תוכניות לידה מוכנות מראש, על מנת שנדע טוב יותר ובצורה ברורה מה הן רוצות. אנחנו לא מעודדות 'צורת לידה' מסוימת, אלא זורמות עם האישה ומשתתפות עמה בסוג הלידה שהיא בוחרת בו".

שותפות בנשימה הראשונה

ממיילדות, בדומה לאחיות, נדרשות תכונות אופי מסוימות. עליהן להיות עצמאיות, בעלות סמכות ומלאות אמפתיה. מעניין לגלות שכמעט אין תחלופה של מיילדות בחדרי לידה, וכמעט שאין מצב שבו מיילדת עוזבת את המקצוע כי "נמאס לה" או כי "לא מעניין לה". "פרישה מהמקצוע היא בהחלט אקט נדיר אצל מיילדות", פוסקת מרגלית, "הרי כל לידה היא אתגר מקצועי. את שותפה בלידה, שותפה בנשימה הראשונה של היילוד. יש נשים שיילדתי שאומרות לי אחר כך: 'בזכותך התינוק שלי כזה'. אומנם לא נעשה עדיין מחקר מדעי בעניין, אולם התחושה שלנו היא, שחוויית לידה טובה, כלומר מצב שבו האישה יוצאת מרוצה מחדר הלידה, תשפיע על המשך דרכה של המשפחה".

מחלקות היולדות בארץ עושות הרבה מאוד על מנת למשוך אליהן יולדות. הסגנון שונה ממרכז רפואי אחד למשנהו, אולם בסופו של עניין נראה כי קיימת חתירה לקראת גישה פתוחה וליברלית. חלק מבתי החולים מאשרים נוכחות של "מלוות לידה" בלידה עצמה ונפתחים יותר ויותר חדרים ללידה טבעית, המרוהטים בסגנון מרכזי הלידה בחו"ל. נשים המעוניינות ללדת בלידה טבעית נרשמות לחדר המיוחד מבעוד מועד ואף זוכות להכיר באופן אישי את המיילדת שתלווה אותן.

זאת ועוד, רוב מחלקות הלידה בישראל מתחילות את הקשר עם היולדת עוד בטרם הגיעה לחדר הלידה. ברוב בתי היולדות מופעלים מועדוני יולדות, הכוללים פעילויות וסדנאות כמו: קורס הכנה ללידה, הכנה להנקה, סיורים בחדרי לידה ובעצם – אמונים על מתן תשובה לכל שאלה והפגת כל חשש מצד האישה ההרה ובן זוגה.



אילוסטרציה: stock.xchng" src="https://atmagil-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/misc/prev_images/pagemodule/image1/209/209/birth.jpg?1154278330" />

"היא נמצאת לצדנו בשעות הקריטיות".
אילוסטרציה: stock.xchng

מפגש אישי לפני הלידה

למיילדות בבתי החולים יש חלק גדול מאוד במהלך הזה. הן הרי אלה המבצעות בפועל את השינויים הרבים שעוברות מחלקות היולדות, וקורסי ההכנה ללידה מטעם בתי החולים מועברים על ידי מיילדות המחלקה.

אחת הדוגמאות המייצגות לבית חולים מסוג זה הוא לניאדו בנתניה. פנינה רוזנווסר, מיילדת ומנהלת מועדון היולדות בבית החולים, מספרת על הגישה המיוחדת של המקום בתחום הלידה והגישה ליולדת: "מועדון היולדות של בית החולים הוקם במטרה ללוות את היולדת מתחילת ההריון ועד לאחר הלידה. החברות במועדון מקנה ליולדת הטבות רבות ובעיקר – שקט נפשי. במסגרת המועדון ניתן להירשם לתוכנית מעקב הריון, המעניקה הטבות רבות ומשמעותיות: מעקב הריון על ידי רופא נשים, סקירה מוקדמת, פנייה למיון נשים ללא טופס 17 ואשפוז בחדר פרטי בהנחה של 50%. ההשתתפות בתוכנית המעקב היא בתשלום.

"כל אישה המתכננת ללדת בלניאדו מוזמנת להגיע לבית החולים למפגש אישי עם מיילדת, על מנת לבנות יחד תוכנית לידה. את תוצאות המפגש הזה ניתן לראות בלידה עצמה כאשר בין ניירותיה של היולדת נמצא גם הנייר עם תוכנית הלידה. המיילדות מייחסות חשיבות רבה למסמך זה. אם אישה מעוניינת בלידה טבעית וכל המדדים נמצאו תקינים, בית החולים זורם עם רצונה. במקרה כזה, יש אפשרות לחיבור למוניטור לסירוגין, ולהתחברות למוניטור בזמן ישיבה על כדור פיזיולוגי, ולא רק בשכיבה".

לדברי שרי קרוכמל, מיילדת בבית החולים מאיר בכפר סבא, "היום מתייחסים לשני בני הזוג כאל יחידה אחת. הזוג הוא הלקוח ואנחנו נותני השירות. הזוג לוקח יותר אחריות בכל הנושא של הלידה, ופעמים רבות הוא מגיע עם תסריט מוכן בראש. הבעיה מתעוררת כשהתסריט הזה לא מתממש, וקיימת אכזבה.

"אנחנו מודעות לכך שהתנאים בחדר לידה מאוד משמעותיים לאיכות הלידה, ולכן אנחנו מעמעמות אורות, מדברות בשקט, הרופאים מציגים את עצמם בפני היולדת, משתפים אותה בתוכנית הטיפול ונותנים לה אפשרויות בחירה".

יולדות עם בקשות

"מאוד רצוי לעבור קורס הכנה ללידה", ממליצה אילנה רוזנבלום, אחראית משמרת חדר לידה, המעבירה קורסי הכנה ללידה בבית החולים ליס. "בזכות הקורס, היולדת יודעת מהם התהליכים שהיא עומדת לעבור. היתרון העיקרי בכך הוא שידע מוקדם מפחית חרדה, ובדרך כלל הלידה מתקדמת מהר יותר כשהיולדת רגועה יותר. כמו כן, אני מאמינה שאם יולדת מגיעה ללידה בהרגשה חיובית, הלידה באמת תהיה רגועה וטובה יותר.

"יולדות באות עם המון בקשות", היא מוסיפה. "הן יודעות יותר מבעבר, קוראות ספרים ומגזיני הורות ומתעדכנות בכל החידושים האחרונים. כך, אם בעבר המיילדת ניהלה את הלידה, הרי שהיום היולדות הן אלה שמנהלות אותה ואנו מנסים להיענות לכל בקשותיהן: להישאר עם הבגדים שלהן, להכניס לחדר הלידה יותר ממלווה אחד וכו'.

"בנוסף, יותר יולדות מגיעות לחדר לידה בכוונה ללדת באופן טבעי, והמיילדת נותנת את כל כולה: נעשה שימוש בשמנים, היולדת זוכה לעיסוי, וגם לעידוד ולתמיכה, והמוטיבציה היא לעבור את הלידה ללא חתך חיץ. יחד עם זאת, חשוב לי מאוד להשגיח שהיא לא 'הולכת עם הראש בקיר', ואם יולדת אינה מחזיקה מעמד אני מייעצת לה לוותר".



אילוסטרציה: PHOTOS ASAP" src="https://atmagil-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/misc/prev_images/pagemodule/image1/142/1142/meyaledet.jpg?1155147113" />

"החשש ממפגש לא מוצלח עם המילדת ("חוסר כימיה") מלווה נשים רבות".
אילוסטרציה: PHOTOS ASAP

החשש: חוסר כימיה עם המיילדת

החשש ממפגש לא מוצלח עם המיילדת, מה שנקרא "חוסר כימיה", מלווה נשים רבות: מה יקרה אם ארגיש לא נוח בחברתה, מה אם זה פשוט "לא יהיה זה"? אין ספק שהיחסים בין המיילדת ליולדת הוא מהותי, וכי הם אלה שמשפיעים על שביעות רצון היולדת מחוויית הלידה. מרגלית ממהרת להרגיע: "אין זוג שאי אפשר להגיע אליו. בקורס מיילדות, הבנות גם לומדות תקשורת והנחיית קבוצות. כאשר בוחנים את המיילדת בצורה מעשית, בודקים כיצד היא יוצרת קשר מילולי ובלתי מילולי עם היולדת. בודקים גישה, מגע ומבט. לעיתים רחוקות יש חיכוכים ואין כימיה בין הזוגות למיילדת, ובמקרה כזה למיילדת יש לגיטימציה מוחלטת לבקש להתחלף עם אחרת". רוזנבלום מוסיפה כי כאחראית משמרת, היא אינה מהססת להחליף מיילדת אם היולדת טוענת שאינה חשה בנוח עמה, "אולם מצב כזה כמעט שלא קורה", היא מדגישה. "ברגע שמיילדת מגיעה למשמרת, היא שם בשביל היולדת. היא מנטרלת לגמרי כל תחושה של כעס או טרדה, העולם החיצוני פשוט לא נכנס לחדר הלידה".

סמכויות המיילדת

ורדה מרגלית, יו"ר ארגון המיילדות בישראל, מסבירה כי "עיקר פעולתו של הארגון הוא בקידום מקצועי של המיילדות.אנחנו מארגנות ימי עיון וכנסים, נמצאות בקשר רציף עם ארגוני מיילדות בעולם ושולחות נציגות שלנו לכנסים בינלאומיים כמשתתפות וכמרצות. למידה ועדכון הן שורש העניין. "בימים אלה ועדת מחקר מנסה למפות את פעילויות המיילדת, שמעולם לא הוגדרו בכתב. מטרתנו להגדיר אילו פעילויות המיילדת מוסמכת לעשות באופן עצמאי ומה עליה לעשות תחת הוראות המואצלות על ידי הרופאים. חשוב לנו לשמור על סמכותה של המיילדת ואף להרחיב את סמכויותיה".