מרק דנדוש: מרק קטניות וחיטה
מתכון למרק קטניות עשיר בטעמים, עדשים, חומוס וגריסים שטומן בחובו סיפור ילדות על התחדשות ומשפחתיות. השף לירן גבאי מפנק במרק שיעשה לכם חם ונעים כמו פוך ביום קר
במושב בו גדלתי היה מנהג שכאשר לתינוק הייתה יוצאת שן ראשונה, השכנים היו מכינים מרק דנדוש, מהמילה חדש, ומחלקים למשפחה. הרעיון מאחוריו הוא שכמו שהקטניות מבשילות והופכות מתאימות לאכילה ככה התינוק מבשיל ומוכן, והשן הראשונה שיוצאת מסמלת את הבשלתו.
בבגרותי ניסיתי לשחזר את המרק האהוב לפי הטעמים, חקרתי את כל הנשים המבוגרות במושב בניסיון לשחזר את הטעם ולבסוף הגעתי למתכון שלי:
החומרים:
½ 2 ליטר מים רותחים
¼ כוס עדשים
¼ כוס חיטה
¼ כוס גריסים
¼ כוס גרגרי חומוס
¼ כוס סלרי
¼ כוס פטרוזיליה קצוצה
5 זרעי אניס
½ כפית כורכום
¼ כפית כמון
¼ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
אופן ההכנה:
1. מטגנים בסיר את הבצל והסלרי עד להזהבת הבצל.
2. מוסיפים את התבלינים היבשים, ומטגנים כ-2 דקות נוספות תוך כדי ערבוב.
3. מוסיפים את הקטניות והמים הרותחים.
4. מערבבים ומביאים לרתיחה.
5. מבשלים על אש נמוכה כשעה וחצי, מערבבים מדי פעם.
6. מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה ומבשלים כ-10 דקות נוספות.
עוד מרקים של השף לירן גבאי שיפנקו אתכם יותר ממפזר-החום
מרק אפונה
מרק קובה סלק
מרק חרירה
מרק ירקות עם גריסים
מרק גונדי