אני טבעונית, אתה קרניבור: זה המתכון לזוגיות שתשרוד

משמאל טבעונית, מימין לא: אורנה בנאי ובת חן סבג. במקרה שלהן זה פחות עבד | צילום: רפי דלויה
משמאל טבעונית, מימין לא: אורנה בנאי ובת חן סבג. במקרה שלהן זה פחות עבד | צילום: רפי דלויה

זרקת את החלב מהבית, התאהבת בטופו והפכת לטבעונית. ברכותינו. הבעיה היחידה: בן הזוג שלך ממש לא בעניין. כך הזוגיות שלכם תשרוד

88 שיתופים | 132 צפיות

בשבילו זאת כוס חלב תמימה, בשבילך – כוס שזועקת סבל וכאב. את מסתכלת על הגבר שבו בחרת, את מסתכלת על הצלחת שלו העמוסה ביצים ואת פשוט לא מבינה: איך תחיו בשלום באותו הבית כשפעורה ביניכם תהום כל כך עמוקה?

"מבחינה סטטיסטית לרוב תהיה זו האישה הטבעונית בקשר", מספרת שירי רז, מטפלת פרטנית וזוגית ובעצמה טבעונית, שפיתחה גישה ייחודית לטיפול בזוגות מעורבים. "ככל שעולה מגמת הטבעונות בישראל נוצרים יותר זוגות טבעונים – אבל בעיקר נוצרים זוגות שבהם רק אחד מבני הזוג הפך לטבעוני, ואלה נאלצים להתמודד עם פער משמעותי בתפיסת העולם ובדרך החיים".

>> איך להתגרש ולהישאר חברים?
>> 7 העקרונות לזוגיות מאושרת

טבעונית וטוב לה. ביונסה | צילום Buda Mendes Getty Images
טבעונית וטוב לה. ביונסה | צילום Buda Mendes Getty Images

בתים מזכוכית

אנחנו מכירות היטב את הנושא הטעון מהשיח הציבורי והתקשורתי, וכל אחת מאיתנו כבר נתקלה במחאה נעימה יותר או פחות באחת מהכיכרות בעירנו. "אבל כשהמחלוקת הזאת נכנסת לתוך מערכת יחסים זוגית, היא עלולה להוות גורם מרחיק ואף מפריד", מזהירה רז, "הקונפליקט מקבל ביטוי בכל רובד אפשרי של החיים: החל בהחלטות יומיומיות בסופר, ממשיך בהתמודדויות לא פשוטות סביב ארוחות משפחתיות ויציאה למסעדות, וכלה בערכי החינוך שהזוג יבקש להעניק לילדיהם".

איך אני יכולה להימנע מלהכניס את המחאה הביתה?
"הדבר החשוב להבין הוא שמדובר בשתי חוויות המתקיימות במקביל ושתיהן ראויות להכרה. האדם שהפך לטבעוני עובר מעין צונמי רגשי, הוא חווה את עצמו כעד לאכזריות שנמצאת בכל מקום וכל הסובבים אותו שותפים לה. אך יש קשיים גם מהצד השני, בן הזוג הלא טבעוני מתמודד עם שינויים שהוא לא בחר בהם, הזוגיות מתערערת, הבית וכל העולם החברתי משתנה בגלל בחירות שבן זוגו עושה, ובנוסף, הוא זוכה ליחס ביקורתי ושיפוטי מצד בן הזוג הטבעוני על התנהגות שהוא היה רגיל לנהוג בה מאז ומעולם. הוא מרגיש שלא משנה כמה יהיה סובלני ומכיל – כל עוד הוא לא טבעוני, תמיד יקבל מבן זוגו ציון נכשל".

מה צריך לעשות כדי לשרוד?
"מי שמצליח לשרוד שינוי שכזה הם הזוגות שעושים מאמץ לקבל את תפיסתו החדשה של בן הזוג. צריך להכיר בכך שהמחלוקת היא תפיסתית ולא מוסרית, ברגע שמבינים את זה, משתחררים מהרבה כעס, מהרבה קשיים סביב צדק ואמת, ומצליחים לעשות מאמצים קטנים אחד לקראת השני, ולקבל כל אחד את תפיסת עולמו של השני בלי שיפוט".

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

שלום בית מדיום־וול

כך תשמרו על העקרונות ועל הזוגיות:

1. הכירו בכך שהמחלוקת ביניכם איננה מוסרית, אלא תפיסתית. כל אחד מכם תופס אחרת את המציאות וחווה אותה באופן שונה, והגורמים לכך הם תרבותיים וחברתיים אבל, מה לעשות, גם אישיותיים.

2. אל תנסו לגשר על הפער הזה בעזרת שיח שכלתני של אמת וצדק. שיח כזה רק יוביל אתכם למבוי סתום. במקום זה, צרו נתיב פתוח של תקשורת רגשית להבנה הדדית, לתמיכה, לזוגיות שמתמודדת יחד.

3. העריכו זה את זו על כל מאמץ. הוא הכין לך חביתת חומוס בבוקר או ויתר על בשר בבית, למרות שלא על הגבינה? היא לא אמרה מילה למרות שהלכתם עם חברים למסעדת בשרים? פרגנו זה לזו על המאמצים ותראו איך הפרגון יקדם מאמץ נוסף.

4. אל תנסו לשנות את תפיסת עולמו של בן הזוג. לא ניתן לכעוס על אדם שלא תופס את המציאות באותו אופן כמוך.