למכורים בלבד

"האדם המשוכפל" של ז'וז'ה סאראמאגו מצליח לרגש

88 שיתופים | 132 צפיות

למרות הכעס שעורר בכמה התבטאויות פוליטיות שלו, סאראמאגו הוא סופר אהוב מאוד בארץ, וברור למה: ספריו נעימים לקריאה, רגישים למדי, והעלילות הפתלתלות מתאמצות לחדש ולהפתיע (לא אם תמיד בהצלחה). גם הרומן האחרון שלו, "האדם המשוכפל" הוא כזה. הגיבור בעל השם המוזר, טרטוליאנו מאסימו אפונסו, הוא מורה להיסטוריה בן 38, משועמם מחייו ומעבודתו, המתקשה להביא לסיומו את הקשר הדועך שלו עם פקידה בבנק בשם מרייה דה פאש. ערב אחד צופה טרטוליאנו בסרט קולנוע, ומגלה לתדהמתו שאחת מדמויות המשנה זהה לו בכל פרט: בתווי הפנים, בתסרוקת, אפילו בקול ובטון הדיבור. בניגוד לעצתו של השכל הישר (עמו מרבה טרטוליאנו להתדיין), הוא מוצא את שמו וכתובתו של אותו שחקן, והמפגש עימו מאמת את חששותיו: באותה העיר שבה הוא גר קיים לו כפיל זהה לחלוטין, שכפול מבעית שלו. עד מהרה מתפתחת עוינות מובנת בין שני הגברים, כשכל אחד מהם מתעקש להחזיק בתואר "המקור", ולהוכיח שהוא "אמיתי" יותר מיריבו. בתחילה מתבטא המאבק בעקיצות הדדיות, מאוחר יותר הפגיעות הופכות מוחשיות יותר, ותחושת האסון המממש ובא מתעצמת. אלא שהסחרור אליו נקלע טרטוליאנו גם מאלץ אותו לפרוץ את מסך הניכור שירד על חייו, ולהפוך שוב, לאחר שנים ארוכות, לאדון לגורלו ולזהותו.



האדם המשוכפל / ז'וזה סאראמאגו. הספריה החדשה, 300 עמ', 86 שקל. מתוך כריכת הספר.

האדם המשוכפל / ז'וזה סאראמאגו. הספריה החדשה, 300 עמ', 86 שקל. מתוך כריכת הספר.

התעלול שעומד בבסיס "האדם המשוכפל" פותח את הדלת להרבה פרשנויות ומסרים, שסאראמאגו נהנה לפתח: מה הופך את הזהות האנושית לאותנטית? מהי הדרך לקיום "נכון"? האם השכפול אינו מייצג את נפשו השסועה של טרטוליאנו, ואם נכון הדבר, ייתכן שכולנו "אנשים משוכפלים", לפחות במידת מה?

הסיפור נשטח מנקודת מבטו של מספר יודע-כל ערמומי וציני, המרבה לגלוש להרהורים פילוסופיים, שלעתים הם משעשעים ולעתים מייגעים. ובכל זאת, סאראמגו מצליח לפעמים לרגש. כך, למשל, מתוארת חזרתו של הגיבור מארוחת ערב עם מרייה: "טרטוליאנו מאסימו אפונסו חיכה שהיא תיכנס לבניין, ואחר כך התניע את המכונית בתנועות לאות ונסע הבית, שם חיכתה לו הבדידות, סבלנית ובטוחה בכוחה" (עמ' 161). מאידך, לא חסרים בספר קטעים פחות מוצלחים, ששיאם הוא בתיאור משגל שבו "הים היכה בזעף כנגד הצוקים" (עמ' 277). התחושה שלי בסיום הרומן היתה שהמספר הפטפטן של "האדם המשוכפל" יצר מסך עבה מדי של מודעות לסיפור, ההופך אותו למהתלה פילוסופית ותו לא. בתור שכזו, נראה שרק חובביו המושבעים של הסופר הפורטוגזי יהנו ממנה.

 

האדם המשוכפל / ז'וזה סאראמאגו. הספריה החדשה, 300 עמ', 86 שקל

20.08.06

(עודכן ב – 24.02.09)