מיהו אינדיאני?

שרמן אלקסי בוחן את זהותם של האינדיאנים באמריקה

88 שיתופים | 132 צפיות

הכותרת הפרובוקטיבית של ספרו של שרמן אלקסי, "עשרה אינדיאנים קטנים", הנמנעת במכוון מהשימוש בביטוי התקין פוליטית "אמריקאי ילידי" (native american), מלמדת הרבה על עמדתו של אלקסי. עבורו, הרגישות של לבנים ליברלים, טובה ככל שתהיה, אינה יכולה להושיע את האינדיאנים. גיבורי סיפוריו – כולם אינדיאנים שעזבו את השמורה – נאבקים להמציא לעצמם את זהותם, מפני שהפתרונות החברתיים המקובלים – הסתגרות בשמורה המפגרת מצד אחד או חיים לצד הלבנים תוך יצירת רושם מסתורי ורומנטי מן העבר השני – אינם מספקים בסיס לחיים בעלי משמעות.

קורליס, גיבורת הסיפור "מנוע חיפוש", מוצאת ספר של משורר אינדיאני אלמוני בשם הרלן אטווטר. בחיפושיה אחריו, היא נתקלת בראיון ישן עימו, ובו מספר המשורר על סבתו המכשפה, על המסורת השבטית הנפלאה ועל תהליך הכתיבה האינטואיטיבי ו"המחובר לטבע" שלו. הראיון הוא קריקטורה על דמות האינדיאני "האותנטי", שהלבנים הליברלים אוהבים להעריץ. מובן שהוא מתברר כזיוף, אבל תחושת האובדן בשיריו של אטווטר נותרת כנה, והיא הבסיס לחיפוש אחר זהות אינדיאנית אמיתית.

באופן דומה, בסיפור אחר ("חייה ומעלליה של אסטל-העוברת-מעל"), מתוארת אמו של הגיבור כך: "בשמורה היא הייתה הנערה הפקחית והמוזרה שתמיד עמדה לעזוב, זו שרבים אהבו והרוב כיבדו (ואחדים שנאו); אבל בנוכחות החברות הלבנות שלה היא הפכה לחכם השבט. הן ביקשו ממנה עצות לגבי חיי האהבה שלהן, מגמות רוחניות, עמדות פוליטיות ואופנות".
אלקסי, בן שבט הספוקיין בעצמו, רוצה לומר שאינדיאנים "אותנטים" כבר אינם קיימים. יש אינדיאנים שהם תוצרים של המפגש עם האדם הלבן, ומן העבר השני, יש לבנים המביטים על אינדיאנים דרך משקפי ההיסטוריה של המפגש הזה. התובנה הזאת, שבאקדמיה קוראים לה פוסט-קולוניאליזם, הופכת אצל אלקסי בכישרון לצרור סיטואציות אנושיות. סיפוריו טעונים למכביר באנרגיה פוליטית וחברתית, אולם הם גם שנונים ומרגשים, ומאוד מהנים. הממד האוניברסלי שבהם נובע, לטעמי, מכך שבחברה המערבית כל אדם נלחם לעצב את זהותו החברתית לאורך כל חייו. "אסטל-העוברת-מעל" אינה רק אינדיאנית, אלא היא גם אם חד-הורית ופמיניסטית. דרך ההיזכרות בכל הצדדים של אישיותה, מחפש הבן המספר את גורלו ואת מקומו שלו, שלא ניתן לסיכום בשם התואר "אינדיאני", ובטח שלא בכינוי "אמריקאי ילידי" המלאכותי והמוזר. בסופו של דבר, אף אדם אינו רוצה שיצמצמו אותו להגדרות או ישימו אותו בתבניות. במובן הזה, "עשרה אינדיאנים קטנים" הוא עוד ביטוי נהדר לחיפוש הבלתי פוסק אחר החירות.

עשרה אינדיאנים קטנים, שרמן אלקסי, הוצאת חרגול, 252 עמ'.

21.09.06

(עודכן ב – 24.02.09)